Fioletowy batat wydłuża życie na Okinawie, warto po niego...

    Fioletowy batat wydłuża życie na Okinawie, warto po niego sięgać

    (JED)

    Express Ilustrowany

    Express Ilustrowany

    Fioletowy batat wydłuża życie na Okinawie, warto po niego sięgać
    1/3
    przejdź do galerii
    a sklepowych pólkach pojawiły się fioletowe bataty. To niezwykłe warzywo jest uznawane przez naukowców na całym świecie za składnik diety, dzięki któremu mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa dożywają stu lat i więcej. To właśnie tam mieszka najwięcej stulatków i seniorów, którzy żyją o wiele dłużej niż sto lat.
    Fioletowe słodkie ziemniaki są bogate we flawonoidy (antocyjany), witaminę E, likopen i karotenoidy. Fioletowy kolor zapewniają batatom antocyjany , czyli naturalne przeciwutleniacze. Dietetycy od dawna przekonują, że właśnie warzywa i owoce w tym kolorze są dla naszego zdrowia najcenniejsze. Nie musimy jednak szukać fioletowych batatów. 100 gramów rodzimej czarnej porzeczki ma niemal 600 jednostek tego cennego składnika.

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo