Fioletowe słodkie ziemniaki są bogate we flawonoidy (antocyjany), witaminę E, likopen i karotenoidy. Fioletowy kolor zapewniają batatom antocyjany , czyli naturalne przeciwutleniacze. Dietetycy od dawna przekonują, że właśnie warzywa i owoce w tym kolorze są dla naszego zdrowia najcenniejsze. Nie musimy jednak szukać fioletowych batatów. 100 gramów rodzimej czarnej porzeczki ma niemal 600 jednostek tego cennego składnika.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice