Swoją sławę fioletowa kukurydza zawdzięcza właśnie niezwykłej barwie. Według uczonych kolor fioletowy w żywności to najzdrowszy barwnik jako możemy znaleźć w naturze. Jeśli to możliwe powinniśmy wybierać jedzenie w tym kolorze, który jest skutkiem obecności antocyjanów, czyli naturalnych antyutleniaczy.W naturze pełnia one rolę obronną przed szkodnikami i chorobami roślin. Tak samo działają na organizm człowieka. Fioletowe ziarno zawiera także witaminy B5, B9 i niacynę, magnez, potas, żelazo, cynk i mangan oraz błonnik, polifenole i luteinę.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]