reklama

Fioletowa kukurydza zamiast żółtej. Próbowaliście?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Zaktualizowano 
Choć na pierwszy rzut oka fioletowa kukurydza wygląda jak efekt eksperymentów biotechnologii jest to mało znana w Polsce, naturalna odmiana. Pochodzi z Ameryki Południowej, a największej jej połacie rozciągają się w nadmorskich rejonach Peru. Fioletowe ziarna dotarły do Polski i robią prawdziwą furorę. Doskonale nadają się na popcorn (wychodzi biały), robi się z niej mąkę oraz zdrowe, beztłuszczowe przekąski.

Swoją sławę fioletowa kukurydza zawdzięcza właśnie niezwykłej barwie. Według uczonych kolor fioletowy w żywności to najzdrowszy barwnik jako możemy znaleźć w naturze. Jeśli to możliwe powinniśmy wybierać jedzenie w tym kolorze, który jest skutkiem obecności antocyjanów, czyli naturalnych antyutleniaczy.W naturze pełnia one rolę obronną przed szkodnikami i chorobami roślin. Tak samo działają na organizm człowieka. Fioletowe ziarno zawiera także witaminy B5, B9 i niacynę, magnez, potas, żelazo, cynk i mangan oraz błonnik, polifenole i luteinę.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie