Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fioletowa kukurydza zamiast żółtej. Próbowaliście?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Choć na pierwszy rzut oka fioletowa kukurydza wygląda jak efekt eksperymentów biotechnologii jest to mało znana w Polsce, naturalna odmiana. Pochodzi z Ameryki Południowej, a największej jej połacie rozciągają się w nadmorskich rejonach Peru. Fioletowe ziarna dotarły do Polski i robią prawdziwą furorę. Doskonale nadają się na popcorn (wychodzi biały), robi się z niej mąkę oraz zdrowe, beztłuszczowe przekąski.

Swoją sławę fioletowa kukurydza zawdzięcza właśnie niezwykłej barwie. Według uczonych kolor fioletowy w żywności to najzdrowszy barwnik jako możemy znaleźć w naturze. Jeśli to możliwe powinniśmy wybierać jedzenie w tym kolorze, który jest skutkiem obecności antocyjanów, czyli naturalnych antyutleniaczy.W naturze pełnia one rolę obronną przed szkodnikami i chorobami roślin. Tak samo działają na organizm człowieka. Fioletowe ziarno zawiera także witaminy B5, B9 i niacynę, magnez, potas, żelazo, cynk i mangan oraz błonnik, polifenole i luteinę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany