Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal śniadań w Łodzi. W najbliższą niedzielę w Łodzi będzie można zjeść śniadanie na słodko lub na ostro WIDEO

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Wideo
od 16 lat
Już po raz czwarty w Łodzi odbędzie się jednodniowy Festiwal śniadań. Swój udział w imprezie zgłosiło dwadzieścia restauracji i kawiarń, które menu śniadaniowe mają w karcie na co dzień. W niedzielę 20 sierpnia specjalne festiwalowe śniadania będzie można zjeść nawet po godz. 20.

W niedzielę 20 sierpnia w dwudziestu łódzkich lokalach gastronomicznych usytuowanych przy ulicy Piotrkowskiej odbędzie się czwarta edycja Festiwalu Śniadań, które jest organizowane przez portal kulinarny Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń.Tego dnia specjalnie przygotowane śniadanie (w zależności od lokalu) będzie można zjeść od godziny 8 aż do godz. 22. Tak więc na festiwalowe przysmaki zdążą nawet łodzianie, którzy lubią w niedzielę do późna odespać ciężki tydzień lub sobotnią imprezę.

W poprzednich latach Festiwal śniadań uświetniał obchody urodzin miasta. W tym roku natłok imprez z okazji 600-lecia Łodzi przesunęliśmy festiwal o trzy tygodnie - tłumaczy Izabella Borowska, organizatorka imprezy, portal Jemy w Łodzi.

Śniadania festiwalowe będą dostępne tylko w niedzielę 20 sierpnia, a cenę każdego zestawu wyceniono na 29 zł. Warto pamiętać, że śniadania zostały przygotowane specjalnie na tegoroczny festiwal i na co dzień ich nie zjemy. Festiwal cieszy się swoimi prawami i tego dnia śniadania będą serwowane nie tylko po otwarciu lokalu. Aż siedem festiwalowych restauracji będzie je serwować co najmniej do godz. 19. W dwóch zjemy je do godz. 22.

W ofercie festiwalowych śniadań ogromna różnorodność. W niedzielę będzie można zjeść śniadanie słodkie lub wytrawne. Restauracja Mangal (ulica Piotrkowska 71) przygotowała zestaw, w którym łączą się oba smaki. Na talerzu znajdziemy więc zarówno tureckie sery, pastę z pomidorów i papryki, czarne oliwki, jajko sadzone jak i pankejki oraz krem z czekoladą, miód z orzechami włoskimi, czy oryginalny turecki dżem. Do tego tureckie pieczywo, w tym specjalne, grubo sypane sezamem bajgle.

W Turcji śniadanie jest bardzo ważne i zawsze łączy smaki słodkie i wytrawne, często bardzo ostre. Mamy takie śniadania w karcie od początku otwarcia lokalu i łodzianie bardzo je polubili - mówi Ömer Ataseven, właściciel restauracji Mangal.

W ofercie festiwalowej królują jajka w różnej postaci od jajecznicy, po sadzone i w pankejkach. A śniadania zabiorą łodzian w kulinarną podróż dookoła świata. W menu będą: azjatycka tajska grzanka z chashu, libańska szakszuka z ciecierzycą, meksykańskie jajka sadzone na tostadzie z zieloną salsą, gruzińskie chaczapuri wypełnione dodatkami, tureckie jajka poche na jogurcie czy włoskie mini calzone z mozzarellą. Nie zabraknie śniadaniowego burgera w pankejkach, kurkowej jajecznicy na chałce, własnej produkcji frankfurterki lub bajgiel z pastrami. Kto lubi jedzenie na słodko zje tost z chałki w cynamonie z kremem kajmakowym i bezą, tortillę z nutellą czy owsiankę z masłem orzechowym i owocami.

Oto adresy festiwalowych lokali wraz z przygotowanym przez nie menu:

Breadnia, ul. Piotrkowska 86: Śniadanie Azjatyckie: tajska grzanka, chashu wolno pieczone w glazurze, tajski ryż, mleczko kokosowe, tajska bazylia, mango z ognia, liczi, rzepa marynowana, ogórek, kolendra, trawa cytrynowa, liście kafiru. Serwowane w godz. 9-16
Centralna Gastromachina, ul. Piotrkowska 93: Burger śniadaniowy w pankejkach z wołowiną, boczkiem, jajem sadzonym i warzywami. Serwowane w godz. 10-12
Colour Cafe, ul. Piotrkowska 132: Jajka sadzone z pesto: chrupiące dwie kromki chleba, pesto , jajka sadzone, świeże pomidorki koktajlowe, starta mozzarella, świeża bazylia, sałatka z roszponki, ogórki, pomidorki, pestki słonecznika i domowy winegret. Serwowane w godz. 9-13.30
Companeros, ul. Roosevelta 10: Huevos Rancheros Con Salsa Verde: jajka sadzone podane na tostadzie (chrupiąca kukurydziana tortilla), zielona salsa na bazie zielonych pomidorów, papryki, kolendry i jalapeño, guacamole, chorizo, smażona czarna fasola, piklowana cebula, Pico de gallo, kolendra; dostępna wersja wegetariańska z kozim serem. W godz. 9-22
Drukarnia Skład Wina & Chleba, ul. Piotrkowska 138/140 (OFF Piotrkowska): Jajka po turecku: jajka poche, jogurt grecki, sok z cytryny, czosnek, szczypiorek, palone masło, pieczywo. W godz. 10-13
Farina Bianco, al. Piłsudskiego 14: Wrap z jajecznicą i boczkiem: jajka, boczek, szczypiorek, świeży szpinak, pomidory, cebula, ser żółty, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, mix sałat, oliwki, sos winegret. W godz. 10-21
Hamra, ul. Piotrkowska 89: Śniadanie w Libanie: aromatyczna szakszuka z pomidorami, ciecierzycą, kuminem oraz własnej produkcji libańskimi piklami i świeżymi warzywami. Godz. 9.30-12
House of sushi, ul. Piotrkowska 91: Chałka na maśle podana z wątróbka drobiową, jabłkiem i wiśniami. Godz. 9-12
Imber, ul. Piotrkowska 43: Bajgiel Pastrami: bajgiel, pastrami, jajko sadzone, pieczona papryka, cheddar, sałaty, harrisa. Godz. 10-19
Komediowa, ul. Piotrkowska 12: Krówka: tost z chałki w cynamonie z kremem kajmakowym na bazie mascarpone, beza włoska, owoce. Godz. 10-21
Kraftowa, ul. Piotrkowska 48: Wypasiona tortilla: do wyboru jedna z trzech tortilli: wege - brokuł, ryż, ser wegański, papryka, marchewka szpinak; włoska - szynka parmeńska, mozzarella, oliwki, pomidory suszone, pesto bazyliowe, rukola; słodka - nutella, banan, truskawki, jogurt, sałatka owocowa, bita śmietana. Do śniadania mała kawa lub herbata w promocyjnej cenie 8 zł (nie dotyczy kaw na mleku roślinnym). Godz. 9-22
Lavash, ul. Piotrkowska 69: Chaczapuri kubdari: chaczapuri z zapiekanymi pomidorami koktajlowymi, mozzarellą, kurczakiem i pieczarkami. Godz. 8-12
Restauracja Gruzińska Lavash, ul. Piotrkowska 82: Adżaruli Czizi-Pizi: gruzińska jajecznica pomidorowa zapiekana z serem w gruzińskim pieczywie. Godz. 8-12
Lepione & Pieczone, ul. Piotrkowska 89: Owsianka Nocna: owsianka podawana z masłem orzechowym i świeżymi owocami, w zestawie z kawą lub sokiem. Godz. 9-12.30
Mangal, ul. Piotrkowska 71: 2w1 Sweet and Salty: pankejki z nutellą i miodem, truskawki, plasterki banana, jajko na miękko, mangal bajgiel, mix serów, awokado, mix salat, oliwki, ciastka Lotus. Godz. 10-14
Montag, ul. Piotrkowska 78, ul. Piotrkowska 107: Frankfurterki z montagowej, ekologicznej świnki zapiekane z kozim serem, chutney'em porzeczkowym z gochugaru, pesto z rukoli, jajkiem sadzonym, podane na ciabacie własnego wypieku. Godz. 9-16
Ramki Restauracja, ul. Piotrkowska 144: Kurkowa jajecznica na maślanej chałce: jajecznica z kurkami smażonymi na maśle z tymiankiem, podana na maślanej chałce własnego wypieku. Godz. 9-21 lub do wyczerpania kurek
Roma, ul. Piotrkowska 122: Colazione di Roma: mini calzone w formie bułki z ricottą, mozzarellą fior di latte, szałwią i żółtkiem jajka, sałatka z cukinii, mięty, bazylii, rukoli i kremu balsamicznego, cebulki w zalewie z kremu balsamicznego. Godz. 8-15
Wall Street BBQ, al. Piłsudskiego 14: Green Bull: precel, guacamole, jajecznica, szpinak, szczypiorek. Godz. 11-21

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany