Festiwal łódzkich smaków

(msm)
Łukasz Kasprzak
W niedzielę na rynku Manufaktury odbędzie się IV już edycja jarmarku "Smaki Ziemi Łódzkiej" organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Będą prezentowane potrawy kuchni regionalnej, występy zespołów ludowych oraz wyroby rękodzielnicze.

Jarmark będzie trwał od godz. 10 do 21. Będzie 26 stoisk m.in. z wędlinami przygotowanymi według tradycyjnych receptur, ciastami, miodami i nalewkami. Panie z kół gospodyń wiejskich będą przygotowywać wiele tradycyjnych potraw - najlepsza potrawa regionu łódzkiego otrzyma tytuł "Smaczne Łódzkie". Wśród 25 regionalnych potraw ubiegających się o to miano są m.in.: myncybuły twardzkie, czernina z kaczki, zupa "Dziad", cepeliny z Moszczenicy, wędzona nóżka z Woli, królik w śmietanie i bumby opoczyńskie. Gościnnie wystąpi Orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej w Spycimierzu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie