Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi edycja jesienna: Smakujemy Niepodległość. Sprawdź ceny i menu

Magdalena Jach
Magdalena Jach
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana. Grzegorz Gałasiński
Kolejna, jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, jak zawsze odbywa się z okazji Święta Niepodległości - w tym roku w dniach 11-14 listopada. Z tej okazji restauracje przygotowują dania z gęsiny, a kawiarnie - desery z jabłek. Każdej edycji festiwalu towarzyszą wydarzenia specjalne. Nie zabraknie ich w tym roku.

Festiwal Dobrego Smaku: Smakujemy Niepodległość 2021

Od 11 do 14 listopada tradycyjnie już z okazji Święta Niepodległości 17 festiwalowych restauracji i 10 kawiarni w Łodzi, Pabianicach i Aleksandrowie będzie serwować dania z gęsiny i desery z jabłek.

Danie główne z gęsiną
Jakie dania z gęsiną przygotowały restauracje w tym roku? Już niebawem będzie można się przekonać. Poczatke festiwalu - 11 listopada. Oto kilka przykładów:
Restauracja Agrafka (zwycięzca edycji letniej festiwalu) będzie podawać krokiet z udka konfitowanej gęsi na buraczanym risotto, z glazurowaną marchewką, brukselką i buraczkami.
Restauracja Spółdzielnia (na OFF-ie) postawiła na pierogi z gęsiną, z karmelizowanym jabłkiem, szczyptą cynamonu oraz wędzoną śmietaną.
Z kolei Restauracja Delight w Vienna House Andel’s Łódź przygotowała aż 5 różnych propozycji, m.in. konfitowane udo gęsi i rosołową na gęsinie.
Natomiast w Aleksandrowie Łódzkim, lokal Quchnia zaserwuje „Gęsi duet – pierś i wątróbkę”.

Na słodko z jabłkiem
Na deser Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie proponuje jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami, musem orzechowym i konfiturą z owoców leśnych. Natomiast w Pracowni Cukierniczej Bezcukrowe Słodkości będzie można zamówić „Szarlotkę jesieniary” na wynos - cynamonowy mus z jabłek przekładany blatami ciasta pod białą pierzynką, w otoczeniu orzechów.

Jurorzy ocenią
W tej edycji uczestników Festiwalu Dobrego Smaku oceniać będzie jury składające się z przedstawicieli m.in. Łódź Airport, który jest fundatorem nagród - lotów do Dublina, East Midlands, Londynu czy Kijowa.

Uroczysta kolacja w Dniu Niepodległości
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.

Kolacji towarzyszyć będzie jazzowa muzyka w wykonaniu Trio Michała Schaba.
Zaproszenia na kolację można było nabyć poprzez stronę internetową Festiwalu (www.festiwaldobregosmaku.eu). Tam także znajduje się lista restauracji i kawiarni wraz z proponowanym menu oraz cenami dań i deserów. Można je odwiedzać w dniach 11-14 listopada br.

W Manufakturze 11 listopada – gulasz z dziczyzną i szczytny cel
Festiwal Dobrego Smaku wraz z marką Dobre z Lasu ponadto zapraszają w Dzień Niepodległości 11 listopada na rynek Manufaktury. Goście Manufaktury będą mieli okazję degustować gulasz z dziczyzną. Jedna porcja kosztować będzie zaledwie 5 zł, w przygotowanych zostanie ich 2 tysiące. Dochód zebrany przez wolontariuszy fundacji Się Pomaga będzie przekazany na na terapię genową dla Leosia, który choruje na rdzeniowy zanik mięśni.

Oto pełna lista lokali, biorących udział w Festiwalu:
Danie Główne:

Agrafka, Piotrkowska 90, Łódź
Udko gęsi
Krokiet z udka konfitowanej gęsi / buraczane risotto / glazurowana marchewka / brukselka / buraczki
Cena: 28 zł

Bawełna, Ogrodowa 19a/46, Manufaktura, Łódź
Konfitowana pierś gęsi
Marynowana gęś w ziołach / grzybowe kaszotto / sos żurawinowy / natka pietruszki
Cena: 69 zł

Drukarnia Skład Wina & Chleba, Piotrkowska 138/140, OFF Piotrkowska, Łódź
Gęsie smaki
Pierś gęsi / kluseczki rozmarynowe / burak karmelizowany
Cena: 48 zł

Fabryka Wełny Hotel&Spa, Grobelna 4, Pabianice
Assiete z gęsi
Gęś / purée z dyni / żel z zielonego jabłka / karmelizowana gruszka
Cena: 52 zł

Golden Bar w DoubleTree by Hilton Lodz, ul. Łąkowa 29
Konfitowane udo z gęsi
Udo z gęsi / suszone śliwki/stek z czerwonej kapusty marynowany w soku pomarańczowym / knedlik / sos demi glace / żurawina
Cena: 49 zł

Kamienica nr 6, Plac Kościuszki 6, Aleksandrów Łódzki
Duet gęsi z dynią i rokitnikiem
Pierś i udo z gęsi / sos demi-glace z rokitnikiem / knedel z szarpanym gęsim udem / purée z pieczonej dyni z limonką i imbirem / batat / rokitnik
Cena: 49 zł

Krzywe Szklanki by The Chef, Próchnika 53, Łódź
Konfitowane udo gęsi z prażokami buraczanymi
Konfitowane udo gęsi / prażoki buraczane / kapusta / rydze/sos z derenia
Cena: 59 zł

Len i Bawełna, Piotrkowska 138/140 OFF Piotrkowska, Łódź
Konfitowana pierś z gęsi
Pierś gęsi marynowana w ziołach / aksamitne purée dyniowe / karmelizowane buraki / prażone orzechy nerkowca
Cena: 69 zł

MitMi Food&Friends, Roosevelta 10, Łódź
Filet z piersi gęsi
Filet z piersi gęsi / duszone żołądki / żurawinowy sos demi glace / szpecle z dodatkiem wędzonego sera / karmelizowane jabłko w maśle / mięta
Cena: 43 zł

Placówka, Pomorska 4, Łódź
Gęsie pipki
Gęsie szyjki / farsz z gęsi i wątróbki / rodzynki / zielona pietruszka / chrzan z tartym jajkiem / śmietana
Cena: 30 zł

Restauracja “Ćesky Film”, Tymienieckiego 25a , Łódź
Gęsia noga
Noga gęsi faszerowana chałką / orzechy / suszona śliwka / sos żurawinowy / zioła / czerwone wino
Cena: 46 zł

Restauracja Delight w Vienna House Andel’s Lodz, Ogrodowa 17, Łódź
Konfitowane udo gęsie
Konfitowane udo gęsie / duszona kapusta / ziemniaki chrzanowe / powidła śliwkowe
Cena: 55 zł

Carpaccio z gęsi / pikantna kasza gryczana / karmelizowana dynia / kiszona kapusta
Cena: 39 zł

Gęsie wątróbki / konfitura z czerwonej cebuli / pieczone gruszki
Cena: 40 zł

Pierś z gęsi / purée jabłkowe / pieczone buraki / sos brusznicowy
Cena: 55 zł

Rosołowa na gęsinie / kluski lane
Cena: 20 zł

Restauracja Imber, Piotrkowska 43, Łódź
Owsiana gęś na racuchu
Pierś z gęsi owsianej / puszysty drożdżowy racuch z szarą renetą / sos na bazie kiszonej śliwki i czerwonego wina / chrupiąca brukiew / pianka imbirowa
Kieliszek domowego cydru
Cena: 46 zł

Restauracja Ryby i Owce, Ogrody Geyera, Piotrkowska 295, Łódź
Gęś pieczona na purée buraczano-warzywnym
Gęś / purée buraczano-warzywne / chałka / śliwka piklowana / rodzynki / mus z dyni / kurka / demi-glace
Cena: 39 zł

Restauracja Spółdzielnia, Piotrkowska 138/140, OFF Piotrkowska Łódź
Pierogi z gęsiną
Pieczona gęsina / szczypiorek / chili / karmelizowane jabłka / wędzona śmietana
Cena: 29 zł

Quchnia Restauracja Grzegorz Sadowski, Wojska Polskiego 82, Aleksandrów Łódzki
Gęsi duet – pierś i wątróbka
Glazurowany filet z gęsi / palony sos demi / pierożek z ciasta buraczanego z pieczoną wątróbką / masło z kasztanami wodnymi / mus z pieczonej dyni i jabłka / pęczotto cytrusowe kafirem
Cena: 46 zł

Wish Sandwich, Piotrkowska 88, Łódź
Grey Goose
Szarpana gęsina / domowy sos bbq na wędzonych śliwkach / pikle / puder ziołowy / dynia piżmowa / boczniaki
Cena: 38 zł

Desery
Colour Cafe, Piotrkowska 132, Łódź
Bezowa Szarlotka
Bezowa szarlotka / jabłka / kruszonka / beza / kruche ciasto
Cena: 14 zł

Cukiernia Bezcukrowe Słodkości – każdy kawałek zapakujemy specjalnie dla Ciebie, Legionów 52 – wejście od ulicy Żeromskiego, Łódź
Szarlotka jesieniary
Cynamonowy mus z prażonych jabłek / kruche ciasto / biała pierzynka / orzechy
Cena: 15 zł

Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie, Traugutta 2, Łódź
Z sadu i lasu – jabłecznik
Karmelizowane jabłka / kruche ciasto maślane / mus orzechowy / konfiturą z leśnych owoców / jałowcówka
Cena: 17,90 zł

Fabryka Wełny Hotel&Spa, Grobelna 4, Pabianice
Zielone jabłuszko
Mus z pieczonego jabłka / karmelizowana figa
Cena : 18 zł

Kawiarnia i Sklep Tubajka, plac Zwycięstwa 3, Łódź
Jabłkowe Karmelove
Jabłka/słony karmel / kruche ciasto wegańskie
Cena: 13 zł

Kawiarnia Palmiarnia, al. Piłsudskiego 61, park Źródliska, budynek łódzkiej Palmiarni, 1 piętro
Deser: gofr z gruszką i domową konfiturą śliwkową
Gofr bąbelkowy / gruszka w syropie z cynamonem i goździkami / rodzynki w rumie/bita śmietana / cynamon / cukier puder
Cena: 15 zł

Miriam Kawiarnia-Księgarnia, Piotrkowska 35, Łódź
Niewinne wzgórza
Jabłka / żurawina / grzane wino / biała czekolada / jogurt
Cena: 14 zł

Placówka, Pomorska 4, Łódź
Jabłko w cieście
Jabłka / sos waniliowy / cukier cynamonowy / sambuka
Cena: 15 zł

Miłosny mus
Prażone jabłko / mascarpone / miód / orzechy
Cena: 15 zł

Restauracja “Ćesky Film”, Tymienieckiego 25a , Łódź
Tarta Tatin
Tarta Tatin / jabłka / lody rumowe / rodzynki
Cena:18 zł

Restauracja Ryby i Owce, Ogrody Geyera, Piotrkowska 295, Łódź
Niby szarlotka
Jabłka / orzechy / daktyle / kwaśna śmietana / sos angielski / cynamon / kruszonka / miód / tymianek
Cena: 16 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany