Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Azjatycki w Łodzi. W programie przysmaki kuchni orientalnej. Duże zainteresowanie ze strony łodzian. Jakie kuchnie mają do wyboru?

Wiesław Pierzchała
Wiesław Pierzchała
Specjały kuchni orientalnej można podziwiać i smakować podczas Festiwalu Azjatyckiego. Od razu widać, że łodzianie to wyborni smakosze, bowiem imprezie towarzyszy duże zainteresowanie.
Specjały kuchni orientalnej można podziwiać i smakować podczas Festiwalu Azjatyckiego. Od razu widać, że łodzianie to wyborni smakosze, bowiem imprezie towarzyszy duże zainteresowanie. Grzegorz Gałasiński
Specjały kuchni orientalnej można podziwiać i smakować podczas Festiwalu Azjatyckiego. Od razu widać, że łodzianie to wyborni smakosze, bowiem imprezie towarzyszy duże zainteresowanie. Odbywa się ona w sobotę 6 maja w godz. 12 – 20 oraz w niedzielę 7 maja od godz. 12 do 18 w lokalu Odlewnia przy ul. Piotrkowskiej 217 w centrum Łodzi.

Jest to kolejna edycja imprezy, która od kilku lat odbywa się dwa razy w roku. W programie frykasy azjatyckie, czyli wyroby takich kuchni, jak na przykład turecka, gruzińska, japońska, wietnamska, tajska (z Tajlandii) oraz irańska i afgańska.

Kuchnia azjatycka: uliczne przysmaki

Restauratorzy, którzy zajęli w Odlewni około 15 stoisk, przyjechali z wielu miast Polski – m.in. z Torunia, Katowic i Warszawy. Oczywiście są także łodzianie.

- Polacy są bardzo ciekawi smaków kuchni orientalnej. Jeśli chodzi o Azję, to handel tymi potrawami odbywa się pod gołym niebem i jest tam bardzo popularny. Jest to tzw. street food, czyli uliczne jedzenie. U nas podczas festiwalu potrawy serwowane są wprawdzie pod dachem, ale klimat jest podobny to tego azjatyckiego – zapewnia w imieniu organizatorów festiwalu Kinga Kaczmarek z firmy Smaczny Targ.

Kuchnia azjatycka: różne smaki pod jednym dachem

Łodzianie bardzo sobie chwalą taki festiwal, ponieważ w jednym miejsce, pod jednym dachem mają do wyboru specjały różnych kuchni azjatyckich, dzięki czemu nie muszą chodzić do wielu restauracji, z których każda specjalizuje się w innym rodzaju kuchni orientalnej.

Wśród wyrobów furorę robi przysmak o tajemniczej nazwie padthai reprezentujący kuchnię tajską. Jest to potrawa ze smażonego makaronu ryżowego z sosem tamaryndowym, która możną podawać z kurczakiem lub krewetkami.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Azjatycki w Łodzi. W programie przysmaki kuchni orientalnej. Duże zainteresowanie ze strony łodzian. Jakie kuchnie mają do wyboru? - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany