ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI....

(ls)

2018-02-12 13:19

2018-02-27 11:25

17 Komentarzy
Dodaj komentarz

FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI. FAWORKI Z PIEKARNIKA, FAWORKI FIT, FAWORKI Z PIEKARNIKA 2.02.2018

(ls)

2018-02-12 13:19

Faworki, zwane także chrustami to jeden ze smakołyków, które można, a nawet trzeba skosztować w karnawale. Jak zrobić faworki? Jaki jest szybki i prosty przepis na faworki? Okazuje się, że faworki nie są trudne w przygotowaniu. Trzeba jedynie precyzyjnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury, podwinąć rękawy i...działać. Podpowiadamy, jak przygotować także dietetyczne faworki, faworki z piekarnika, FIT FAWORKI. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.
1/5

FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI. FAWORKI Z PIEKARNIKA, FAWORKI FIT, FAWORKI Z PIEKARNIKA

(© Polska Press)

FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI

Przepis na FIT FAWORKI, DIETETYCZNE FAWORKI


Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na faworki:
  • 2 żółtka (40g)
  • mąka tortowa (200g)
  • jogurt naturalny (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

FAWORKI PRZEPIS MAGDY GESSLER [7.02.2018]
2.02.2018
FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu. Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
2.02.2018
Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal

Tylko w karnawale możne sobie pozwolić na taką porcję przyjemności. Jaki jest przepis na faworki?

Faworki - szybki i prosty przepis


Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
Ciasto na faworki:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki wody
  • 70 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder

Faworki - szybki i prosty przepis


Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Faworki - łatwy przepis




Faworki na piwie - szybki i prosty przepis


Przepis na faworki na piwie:
Składniki:
  • 3 żółtka
  • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • smalec do smażenia


Faworki - szybki i prosty przepis


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chruściki


Faworki z polewą- szybki i prosty przepis


Faworki przepis[/b] na pyszną polewę miodowo-orzechową:
Składniki:
  • 1 szklanka cukier
  • 3/4 szklanki woda
  • 1/4 cytryny sok z cytryny
  • 1 łyżka miód wielokwiatowy
  • 20 orzechy włoskie
  • do smaku cynamon



Faworki z polewą- szybki i prosty przepis


Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy cukier i podgrzewając mieszamy. Następnie dolewamy sok z ćwiartki cytryny i dajemy łyżkę miodu. Konsystencja polewy musi być gęsta. W przeciwnym razie, dodajemy cukier. Jeśli będzie zbyt gęsta - wody. Na koniec polewamy nią faworki i sypiemy rozkruszone orzechy, wymieszane wcześniej z cynamonem.

FAWORKI dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach



2.02.2018

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

(17)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Faworki mojej babci

+9 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Julietta (gość)  •

Uwielbiam faworki od dzieciństwa, a robię je nawet latem i zawsze z przepisu mojej babci https://youtu.be/kLZ9R-R0fRo z którego faworki zawsze wychodzą kruche, a i zarazem miękkie :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Sól w chrustach - nie!

+13 / -16

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Ekrudy Dref (gość)  •

Da się zrobić spokojnie bez soli, będzie zdrowiej. te ze zdjęcia są słabo napowietrzone - trzeba lepiej zbijać ciasto.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Wolę polską nazwę

+18 / -19

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

111 (gość)  •

Po polsku chrust/chruścik

odpowiedzi (0)

skomentuj

fa

+22 / -20

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

fa (gość)  •

faworki, pączki i karnawał jest tylko dla chrześcijan... ...w tym, dla katolików... ...

odpowiedzi (0)

skomentuj

Konkurs

+20 / -17

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kamil (gość)  •

Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Konkurs

+19 / -17

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kamil (gość)  •

Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

dla

+27 / -22

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

nie kumatych (gość)  •

Faworki, chrust, chruścik, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączk (niem. Raderkuchen Strauben) – polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.

Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

odpowiedzi (0)

skomentuj

hm

+27 / -32

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

cóż (gość)  •

tłusty czwartek obchodzą tylko katolicy, i tylko praktykujący... ...reszta ma tłusty czwartek cały rok, na okrągło

skomentuj

hmm

+19 / -18

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

cóż (gość)  •

reszta - ci minusujący też - bawi się na krzywy ryj... ...

odpowiedzi (0)

skomentuj

marianek

+29 / -25

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

marianek (gość)  •

a lodzi znowu nie zje pączków i faworków tylko wygrzebie suchy śpleśniały chleb i bułki

odpowiedzi (0)

skomentuj

faworki

+25 / -28

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

adsenior (gość)  •

Faworki to piecze i je "warszawka", my Łodzianie robimy i jemy CHRUSTY!!!

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »