FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI....

    FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI. FAWORKI Z PIEKARNIKA, FAWORKI FIT, FAWORKI Z PIEKARNIKA 2.02.2018

    (ls)

    Express Ilustrowany

    Aktualizacja:

    Express Ilustrowany

    FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI. FAWORKI Z PIEKARNIKA, FAWORKI FIT, FAWORKI Z PIEKARNIKA
    1/5
    przejdź do galerii

    FAWORKI SZYBKI I PROSTY PRZEPIS. ŁATWY PRZEPIS NA FAWORKI. FAWORKI Z PIEKARNIKA, FAWORKI FIT, FAWORKI Z PIEKARNIKA ©Polska Press

    Faworki, zwane także chrustami to jeden ze smakołyków, które można, a nawet trzeba skosztować w karnawale. Jak zrobić faworki? Jaki jest szybki i prosty przepis na faworki? Okazuje się, że faworki nie są trudne w przygotowaniu. Trzeba jedynie precyzyjnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury, podwinąć rękawy i...działać. Podpowiadamy, jak przygotować także dietetyczne faworki, faworki z piekarnika, FIT FAWORKI. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.

    Sonda

    Pączki czy faworki? Co wybierasz w tłusty czwartek?

    FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI

    Przepis na FIT FAWORKI, DIETETYCZNE FAWORKI


    Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
    Ciasto na faworki:
    • 2 żółtka (40g)
    • mąka tortowa (200g)
    • jogurt naturalny (100g)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
    • ½ łyżeczki soli
    • kilka kropli aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

    FAWORKI PRZEPIS MAGDY GESSLER [7.02.2018]
    2.02.2018
    FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
    Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu.
    Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
    2.02.2018
    Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
    FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
    Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
    Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
    Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal

    Tylko w karnawale możne sobie pozwolić na taką porcję przyjemności. Jaki jest przepis na faworki?

    Faworki - szybki i prosty przepis


    Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
    Ciasto na faworki:
    • 1/2 kg mąki
    • 4 łyżki śmietany
    • 6 żółtek
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżki spirytusu
    • 5 dag masła
    • 4 łyżki wody
    • 70 dag smalcu do smażenia
    • cukier puder

    Faworki - szybki i prosty przepis


    Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

    Faworki - łatwy przepis




    Faworki na piwie - szybki i prosty przepis


    Przepis na faworki na piwie:
    Składniki:
    • 3 żółtka
    • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
    • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
    • cukier puder do posypania gotowych faworków
    • smalec do smażenia


    Faworki - szybki i prosty przepis


    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
    Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chruściki


    Faworki z polewą- szybki i prosty przepis


    Faworki przepis[/b] na pyszną polewę miodowo-orzechową:
    Składniki:
    • 1 szklanka cukier
    • 3/4 szklanki woda
    • 1/4 cytryny sok z cytryny
    • 1 łyżka miód wielokwiatowy
    • 20 orzechy włoskie
    • do smaku cynamon



    Faworki z polewą- szybki i prosty przepis


    Sposób przygotowania:
    Do garnka z wodą dodajemy cukier i podgrzewając mieszamy. Następnie dolewamy sok z ćwiartki cytryny i dajemy łyżkę miodu. Konsystencja polewy musi być gęsta. W przeciwnym razie, dodajemy cukier. Jeśli będzie zbyt gęsta - wody. Na koniec polewamy nią faworki i sypiemy rozkruszone orzechy, wymieszane wcześniej z cynamonem.

    FAWORKI dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach



    2.02.2018

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (18)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Faworki mojej babci

    Julietta (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 9 / 2

    Uwielbiam faworki od dzieciństwa, a robię je nawet latem i zawsze z przepisu mojej babci https://youtu.be/kLZ9R-R0fRo z którego faworki zawsze wychodzą kruche, a i zarazem miękkie :)

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Sól w chrustach - nie!

    Ekrudy Dref (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 13 / 16

    Da się zrobić spokojnie bez soli, będzie zdrowiej. te ze zdjęcia są słabo napowietrzone - trzeba lepiej zbijać ciasto.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Wolę polską nazwę

    111 (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 18 / 19

    Po polsku chrust/chruścik

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    fa

    fa (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 22 / 20

    faworki, pączki i karnawał jest tylko dla chrześcijan... ...w tym, dla katolików... ...


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Święta

    Mira (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Nie tylko,Zydzi obchodza swieto światła Hanuka i tez szykuja poczki,chrusciki i placki kartoflane w Grudniu. ❤

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Konkurs

    Kamil (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 20 / 17

    Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
    Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym...rozwiń całość

    Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
    Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Konkurs

    Kamil (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 19 / 17

    Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
    Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym...rozwiń całość

    Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
    Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    dla

    nie kumatych (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 27 / 22

    Faworki, chrust, chruścik, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączk (niem. Raderkuchen Strauben) – polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku,...rozwiń całość

    Faworki, chrust, chruścik, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączk (niem. Raderkuchen Strauben) – polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.

    Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    hm

    cóż (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 27 / 32

    tłusty czwartek obchodzą tylko katolicy, i tylko praktykujący... ...reszta ma tłusty czwartek cały rok, na okrągło


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    hmm

    cóż (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 19 / 18

    reszta - ci minusujący też - bawi się na krzywy ryj... ...

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    marianek

    marianek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 29 / 25

    a lodzi znowu nie zje pączków i faworków tylko wygrzebie suchy śpleśniały chleb i bułki

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    faworki

    adsenior (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 25 / 28

    Faworki to piecze i je "warszawka", my Łodzianie robimy i jemy CHRUSTY!!!

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo