FAWORKI sprawdzony PRZEPIS. Jak zrobić faworki pieczone. Faworki KCAL. Przepis na faworki z piekarnika 14.01.2020

(ls)

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
FAWORKI sprawdzony PRZEPIS. Jak zrobić faworki pieczone. Faworki KCAL. Przepis na faworki z piekarnika 14.01.2020 Faworki, zwane także chrustami to jeden ze smakołyków, które można, a nawet trzeba skosztować w karnawale. Sprawdziliśmy, ile faworek ma kalorii i podpowiadamy, jak przygotować dietetyczne faworki, faworki z piekarnika, FIT FAWORKI. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.

FAWORKI Z PIEKARNIKA sprawdzony PRZEPIS NA kruche FAWORKI

Przepis na FIT FAWORKI, DIETETYCZNE FAWORKI

Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na faworki:

  • 2 żółtka (40g)
  • mąka tortowa (200g)
  • jogurt naturalny (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

FAWORKI PRZEPIS MAGDY GESSLER

FAWORKI Z PIEKARNIKA - sprawdzony PRZEPIS NA kruche FAWORKI
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu.Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal



A oto przepis na tradycyjne faworki

Faworki z polewą sprawdzony przepis

Faworki przepis[/b] na pyszną polewę miodowo-orzechową:
Składniki:

  • 1 szklanka cukier
  • 3/4 szklanki woda
  • 1/4 cytryny sok z cytryny
  • 1 łyżka miód wielokwiatowy
  • 20 orzechy włoskie
  • do smaku cynamon

Faworki z polewą- szybki i prosty przepis

Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy cukier i podgrzewając mieszamy. Następnie dolewamy sok z ćwiartki cytryny i dajemy łyżkę miodu. Konsystencja polewy musi być gęsta. W przeciwnym razie, dodajemy cukier. Jeśli będzie zbyt gęsta - wody. Na koniec polewamy nią faworki i sypiemy rozkruszone orzechy, wymieszane wcześniej z cynamonem.

FAWORKI dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach



Tylko w karnawale możne sobie pozwolić na taką porcję przyjemności. Jaki jest przepis na faworki?

Faworki - szybki i prosty przepis na kruche faworki

Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
Ciasto na faworki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki wody
  • 70 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder

Faworki - szybki i prosty przepis

Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Faworki na piwie - szybki i prosty przepis

Przepis na faworki na piwie:
Składniki:

  • 3 żółtka
  • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • smalec do smażenia

Faworki - szybki i prosty przepis

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chruściki

Komentarze 14

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Andrzej

]proszę o pomoc

pomagam.pl/andrzejkulis

E
Ekrudy Dref

Da się zrobić spokojnie bez soli, będzie zdrowiej. te ze zdjęcia są słabo napowietrzone - trzeba lepiej zbijać ciasto.

111

Po polsku chrust/chruścik

c
cóż

reszta - ci minusujący też - bawi się na krzywy ryj... ...

f
fa

faworki, pączki i karnawał jest tylko dla chrześcijan... ...w tym, dla katolików... ...

n
nie kumatych

Faworki, chrust, chruścik, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączk (niem. Raderkuchen Strauben) – polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.

Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

c
cóż

tłusty czwartek obchodzą tylko katolicy, i tylko praktykujący... ...reszta ma tłusty czwartek cały rok, na okrągło

.

faworki i chrusty to to samo tylko mają różne nazwy a o jedno chodzi

.

To to samo tylko nazwy są różne Faworki, chrust, chruściki, kreple

m
marianek

a lodzi znowu nie zje pączków i faworków tylko wygrzebie suchy śpleśniały chleb i bułki

a
adsenior

Faworki to piecze i je "warszawka", my Łodzianie robimy i jemy CHRUSTY!!!

G
Gość

generalnie jak przeczytałem to przepisy na chrusty i faworki są do siebie bardzo podobne. Ktoś wyjaśni mi czym one się różnią?

G
Gilgamesh

Chrustami nazywają faworki w Krakowie!

a
adsenior

To są chrusty, faworkami nazywają chrusty w Warszawie!

Dodaj ogłoszenie