Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS na faworki prosty. Jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek 2023? Faworki - prosty przepis 13.02.23

(ls)
Prosty przepis na faworki. Jak szybko zrobić faworki?
Prosty przepis na faworki. Jak szybko zrobić faworki? Polska Press
PRZEPIS na faworki prosty. Jak szybko zrobić faworki? Faworki dietetyczne i tradycyjne. Chrusty to jeden ze smakołyków, które można, a nawet trzeba skosztować w karnawale. Sprawdziliśmy, ile faworek ma kalorii i podpowiadamy, jak przygotować dietetyczne faworki, faworki z piekarnika, FIT FAWORKI. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów. Smacznego!

FAWORKI Z PIEKARNIKA prosty PRZEPIS NA kruche FAWORKI

Przepis na FIT FAWORKI

Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na faworki:

  • 2 żółtka (40g)
  • mąka tortowa (200g)
  • jogurt naturalny (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)

FAWORKI - OTO PRZEPIS MAGDY GESSLER

FAWORKI Z PIEKARNIKA - sprawdzony PRZEPIS NA kruche FAWORKI
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu.Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI

  • Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
  • Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
  • Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal

A oto prosty przepis na tradycyjne faworki

Faworki z polewą sprawdzony przepis

Faworki przepis[/b] na pyszną polewę miodowo-orzechową:
Składniki:

  • 1 szklanka cukier
  • 3/4 szklanki woda
  • 1/4 cytryny sok z cytryny
  • 1 łyżka miód wielokwiatowy
  • 20 orzechy włoskie
  • do smaku cynamon

Faworki z polewą- oto szybki i prosty przepis

Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy cukier i podgrzewając mieszamy. Następnie dolewamy sok z ćwiartki cytryny i dajemy łyżkę miodu. Konsystencja polewy musi być gęsta. W przeciwnym razie, dodajemy cukier. Jeśli będzie zbyt gęsta - wody. Na koniec polewamy nią faworki i sypiemy rozkruszone orzechy, wymieszane wcześniej z cynamonem.

FAWORKI dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach

Tylko w karnawale możne sobie pozwolić na taką porcję przyjemności. Jaki jest przepis na faworki?

Faworki - szybki i prosty przepis na kruche faworki

Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
Ciasto na faworki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki wody
  • 70 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder

Faworki - szybki i prosty przepis

Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Faworki na piwie - szybki i prosty przepis

Przepis na faworki na piwie:
Składniki:

  • 3 żółtka
  • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • smalec do smażenia

Faworki na piwie - szybki i prosty przepis

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chruściki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany