FAWORKI Z PIEKARNIKA prosty PRZEPIS NA kruche FAWORKI
Przepis na FIT FAWORKI
Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na faworki:
- 2 żółtka (40g)
- mąka tortowa (200g)
- jogurt naturalny (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
- ½ łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)
FAWORKI Z PIEKARNIKA - sprawdzony PRZEPIS NA kruche FAWORKI
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu.Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi 60 małych faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
FAWORKI Z PIEKARNIKA - SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
- Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
- Wartość energetyczna 1 małego faworka – 16kcal
- Wartość energetyczna 1 dużego faworka – 32kcal
A oto prosty przepis na tradycyjne faworki
Faworki z polewą sprawdzony przepis
Faworki przepis[/b] na pyszną polewę miodowo-orzechową:
Składniki:
- 1 szklanka cukier
- 3/4 szklanki woda
- 1/4 cytryny sok z cytryny
- 1 łyżka miód wielokwiatowy
- 20 orzechy włoskie
- do smaku cynamon
Faworki z polewą- oto szybki i prosty przepis
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy cukier i podgrzewając mieszamy. Następnie dolewamy sok z ćwiartki cytryny i dajemy łyżkę miodu. Konsystencja polewy musi być gęsta. W przeciwnym razie, dodajemy cukier. Jeśli będzie zbyt gęsta - wody. Na koniec polewamy nią faworki i sypiemy rozkruszone orzechy, wymieszane wcześniej z cynamonem.
FAWORKI dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach
Tylko w karnawale możne sobie pozwolić na taką porcję przyjemności. Jaki jest przepis na faworki?
Faworki - szybki i prosty przepis na kruche faworki
Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
Ciasto na faworki:
- 1/2 kg mąki
- 4 łyżki śmietany
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki spirytusu
- 5 dag masła
- 4 łyżki wody
- 70 dag smalcu do smażenia
- cukier puder
Faworki - szybki i prosty przepis
Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.
Faworki na piwie - szybki i prosty przepis
Przepis na faworki na piwie:
Składniki:
- 3 żółtka
- piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
- mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
- cukier puder do posypania gotowych faworków
- smalec do smażenia
Faworki na piwie - szybki i prosty przepis
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chruściki
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce