Jako dowód pokazują film. Widać na nim, jak pracownicy zakładu najpierw odklejają nalepki z datą ważność na przeterminowanym mięsie, a następnie zastępują je nowymi, aktualnymi etykietami. - To była norma, a szefostwo przymykało na to oko - twierdzą nasi informatorzy. - Dla nich liczył się zysk i święty spokój - dodają oburzeni.
Jednak w zakładzie miało dochodzić do jeszcze większych uchybień. Bo fałszowanie terminów przydatności do spożycia mięsa to dopiero początek góry lodowej! Według relacji pracowników część żywności przechowywana była w warunkach nie spełniających żadnych norm sanitarnych, pełnych zarazków i bakterii. W poprzedniej siedzibie firmy wykonali fotografię, na której uwiecznili przerażający widok. Skrzynka wypełniona po brzegi mięsem leży tuż obok sedesu!
- Często kładziono towar nie zwracając uwagi na higienę - opowiadają pracownicy hurtowni. - Za takie coś w innych zakładach już dawno stracilibyśmy pracę - podkreślają. Zdjęcie - według pracowników - pokazuje praktyki stosowane są przez nieuczciwych hurtowników w całym kraju. Zamiast zniszczyć zepsute jedzenie, żądni zysku przedsiębiorcy, sprzedają je do sklepów. A my to potem jemy! Niczego nieświadomi konsumenci kupują towar, który trzymany był w ubikacji!
Pracownicy krakowskiej hurtowni przerwali milczenie.
Odważyli się ujawnić, co działo się u nich w firmie. Podkreślają jednak, że w wielu miejscach w kraju może dochodzić do podobnych praktyk, o których nie wiedzą tak konsumenci, jak i instytucje, zajmujące się tropieniem podobnych nieprawidłowości.
Co na to właściciele krakowskiej hurtowni? Spotkali się z nami, ale nie chcieli podawać do publicznej wiadomości swoich nazwisk. Są przekonani, że zdjęcia i nagrania to zemsta niezadowolonych lub zwolnionych wcześniej pracowników. Sami podkreślają swą dbałość o jakość sprzedawanego mięsa oraz drobiazgowy dobór dostawców. Zaprzeczają, że wprowadzali do obrotu przeterminowane mięso. Zapewniają, że o złych praktykach w firmie nie mieli pojęcia. Nie wykluczają jednak, że do podobnych sytuacji mogło dochodzić.
- Nie jesteśmy w stanie kontrolować przez cały czas każdego pracownika- tłumaczy właściciel firmy. - Gdybym wiedział o tych praktykach, to natychmiast bym je przerwał i zajął się problemem.- zapewnia.
Jednocześnie tłumaczy, że zastrzeżenia Sanepidu traktuje bardzo poważnie. - Dobrze, że ta kontrola miała u nas miejsce - mówi właściciel hurtowni. - Dzięki niej poprawimy jakość naszych usług.- dodaje.
Czy rzeczywiście szefostwo hurtowni padło ofiarą zmowy byłych i obecnych pracowników? Wczoraj jeden z dyrektorów pojawił się w Sanepidzie, gdzie tłumaczył nieprawidłowości, które potwierdzili inspektorzy w czasie środowej kontroli. To właśnie oni sprawdzą prawdziwość słów obu stron.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu