Składniki na flaki
- 1,5 kg oczyszczonych flaków wołowych
- 30 dag wołowiny z kością
- porcja włoszczyzny
- 4 dag masła
- 4 dag mąki
- papryka
- majeranek
- imbir
- sól, pieprz
Sposób przygotowania flaków
Zaczynamy od dokładnego umycia flaków pod bieżącą wodą. Najlepiej kilka razy. Następnie zalewamy je zimną wodą i gotujemy.
Po kilku minutach wodę odlewamy i zalewamy czystą. Czynność powtarzamy. W drugim naczyniu zalewamy wołowinę 1,5 litrem wody. Kiedy będzie w miarę miękka, dodajemy włoszczyznę i ugotować całość, jak na rosół. Mięso z rosołu wyjąć razem z włoszczyzną i wykorzystać do innych celów.
Zagotowane i przestudzone flaki pokroić na kawałki (4-6 cm) a następnie w cienkie paski w poprzek i włożyć do rosołu. Całość posolić i krótko podgotować.
Mąkę zrumienić na patelni, dodać masło i zasmażką podlać flaki. Zagotować. Podawać ze startym serem, posypane na wierzchu dania.
Czas gotowania w sumie około 60 minut na średnim ogniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu