Falki wołowe - przepis jak zrobić pyszne danie obiadowe

ei24
Flaki wołowe
Flaki wołowe
Flaki to nic innego, jak jedne z najlepszych jadalnych narządów wewnętrznych zwierząt. Robi się je z żołądków i przedżołądków właściwych. Falki są bogate w białko, dostarczają sporo żelaza i witaminę b2. Najczęściej flaki jada się w formie zupy. Oto przepis na flaki wołowe:

Składniki na flaki

  • 1,5 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 30 dag wołowiny z kością
  • porcja włoszczyzny
  • 4 dag masła
  • 4 dag mąki
  • papryka
  • majeranek
  • imbir
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania flaków

Zaczynamy od dokładnego umycia flaków pod bieżącą wodą. Najlepiej kilka razy. Następnie zalewamy je zimną wodą i gotujemy.
Po kilku minutach wodę odlewamy i zalewamy czystą. Czynność powtarzamy. W drugim naczyniu zalewamy wołowinę 1,5 litrem wody. Kiedy będzie w miarę miękka, dodajemy włoszczyznę i ugotować całość, jak na rosół. Mięso z rosołu wyjąć razem z włoszczyzną i wykorzystać do innych celów.

Zagotowane i przestudzone flaki pokroić na kawałki (4-6 cm) a następnie w cienkie paski w poprzek i włożyć do rosołu. Całość posolić i krótko podgotować.

Mąkę zrumienić na patelni, dodać masło i zasmażką podlać flaki. Zagotować. Podawać ze startym serem, posypane na wierzchu dania.

Czas gotowania w sumie około 60 minut na średnim ogniu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie