1/8
Głodówka jest często stosowana jako sposób redukcji wagi....
fot. ronstik/Getty Images

Czy post jest dobry na odchudzanie? Niekoniecznie! Zobacz fakty i mity

Głodówka jest często stosowana jako sposób redukcji wagi. Czy to jednak dobre rozwiązanie? Zobacz fakty i mity na temat postu.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/8
Stosowanie głodówek, szczególnie przez młode osoby, może...
fot. vadimgozhda/123RF

FAKT: Częste głodówki zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania

Stosowanie głodówek, szczególnie przez młode osoby, może zaburzać ich rytm okołodobowy i znacząco zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania w przyszłości. Głównym objawem zaburzeń odżywiania jest zmiana dotychczasowego sposobu jedzenia.

Stosowanie głodówek zwiększa ryzyko rozwoju szczególnie anoreksji, gdzie lęk przed przybraniem na wadze prowadzi do wychudzenia i skrajnego niedożywienia.

3/8
Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać...
fot. vadimgozhda/123RF

MIT: Każdy może stosować głodówkę

Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać energię nie z glukozy, a z tłuszczu. W procesie tym powstają tzw. ciała ketonowe, których nagromadzenie prowadzi do kwasicy organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie u chorych na cukrzycę.

Stosowanie głodówek obniża podstawową temperaturę ciała, co skutkuje spadkiem odporności i wzrostem ryzyka zakażeń. Dlatego osoby z chorobami immunologicznymi nigdy nie powinny stosować głodówek.

Warto dodać, że zawsze przed zastosowaniem głodówki należy skonsultować się lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

4/8
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!

Tłumy łodzian wybrały się na popularne kąpielisko Młynek w Łodzi

Tłumy łodzian wybrały się na popularne kąpielisko Młynek w Łodzi

Zobacz również

Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

NOWE
Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!