MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

Fakty i mity na temat głodówek. Kiedy głodówka jest niebezpieczna?

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Zobacz również

Podsumowanie sezonu artystycznego  w GOK Samborzec [ZDJĘCIA]

Podsumowanie sezonu artystycznego w GOK Samborzec [ZDJĘCIA]

King Szczecin walczył w Sopocie do końca, ale to Trefl jest mistrzem Polski [ZDJĘCIA]

King Szczecin walczył w Sopocie do końca, ale to Trefl jest mistrzem Polski [ZDJĘCIA]

Polecamy

Delikatne placki jogurtowe z bananem. Nawet niejadki poproszą o więcej

Delikatne placki jogurtowe z bananem. Nawet niejadki poproszą o więcej

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

Chrupiące słone paluszki na przekąskę. Zrób je do oglądania meczu

Chrupiące słone paluszki na przekąskę. Zrób je do oglądania meczu