18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Expressowy konkurs na pyszne pączki po raz dziesiąty! Zgłaszajcie się!

(jed)
Musi być pulchny, rumiany, lukrowany i pachnący różaną marmoladą. Ale najważniejsze żeby był bardzo kaloryczny, bo pączek to nie tylko słodkie ciastko. To także wróżba na dostatnią przyszłość. Dlatego nawet wielbiciele zdrowej żywności w karnawale pączkowi nie odpuszczą.

W tłusty czwartek, który w tym roku wypada 16 lutego, zacznie się prawdziwe pączkowe szaleństwo. Liczba puchatych ciastek na sklepowych półkach podwaja się, a nawet potraja. Cukiernicy pracują niemal 24 godziny na dobę i przez dwa najważniejsze dni w roku, w tłusty czwartek i ostatkowy wtorek zarzucają produkcję innych ciast na rzecz pączków.

Na post i dobre zbiory
Po dziesięć, dwadzieścia pączków kupują zwykli ludzie i prezesi dużych firm dla swoich pracowników. - Zjadanie w te dni takiej góry pączków to od wieków kultywowany obyczaj mówi Barbara Chlebowska, etnograf, kustosz z Muzeum Archeologiczno-Etnograficznego. - Jemy je z dwóch powodów. Po pierwsze tłuste pączki miały sprawić, że zbliżający się post będzie bardziej znośny. Tłusty czwartek zapowiada koniec karnawału. Trzeba więc wybawić się i najeść na zapas. Stąd tłuste mięsa, głównie dziczyzna i takież ciasta. Drugi powód zajadania się ponad miarę tłustymi daniami miał znaczenie magiczne. Był to rodzaj wróżby na dobry, suty i obfity rok. Im bardziej uginały się stoły, tym bardziej obfite miały być zbiory.

Trudne, chociaż proste
Przepis na pączki wydaje się banalnie prosty, ale pączkom trzeba poświęcić dużo uwagi. Aż trzy godziny trwa przygotowanie.
- Najważniejsze jest ciasto - zdradza łódzki cukiernik Tomasz Piłat z cukierni Barbarella, która już wygrywała konkurs "Expressu Ilustrowanego" na najsmaczniejsze pączki. - Najpierw robię rozczyn z jaj, najlepiej od wiejskiej kury. Do tego trochę mąki, drożdże z cukrem roztopione w ciepłym mleku. Lekko wymieszane składniki należy zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.


Więcej w dzisiejszym, piątkowym wydaniu Expressu Ilustrowanego

Uwaga! konkurs
Tradycji musi się stać zadość i po raz dziesiąty z okazji tłustego czwartku ogłaszamy konkurs "Expressu Ilustrowanego" na najsmaczniejsze pączki. Do udziału zapraszamy zawodowych cukierników i cukiernie oraz amatorów: mamy, babcie, ciocie oraz panów, którzy potrafią smażyć smakowite domowe pączki. Żeby wziąć udział w konkursie, należy od dziś (piątek 3.02) do następnego piątku (10.02) zgłosić swój udział w pączkowym turnieju telefonicznie: 42 665-92-00 w godzinach 10-15, a we wtorek 14 lutego przywieźć swoje pączki do redakcji (ul. ks. Skorupki 17/19, I piętro), gdzie zostaną poddane ocenie. Dla zwycięzców będą dyplomy i drobne upominki.
Najlepsze przepisy na domowe pączki opublikujemy w "Expressie Ilustrowanym". Zapraszamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany