Ile kosztują pistacje? [CENA]
Pistacje należą do grupy pestkowców ekskluzywnych, niestety nie są tanie. Średnio za kilogram pistacji trzeba zapłacić ok. 40 zł. W różnych marketach pojawiają się jednak promocje na te owoce. Warto z nich korzystać, bo cena pistacji spada wówczas o kilka, a nawet kilkanaście złotych za kilogram. Niestety waga pistacji liczona jest ze skorupką, którą po obraniu orzeszka, wyrzucamy do kosza.
Warto też zwrócić uwagę na formę sprzedawania pistacji. Orzeszki oferowane na wagę zwykle bardziej się opłaca. Pistacje na wagę wychodzą taniej niż pistacje paczkowane. Pistacje można znaleźć na półkach sklepowych wszystkich marketów spożywczych. Oto ceny paczkowanych pistacji znalezione w internetowvm sklepie Auchan:
- Pistacje (200 g) w cenie 16,98zł
- Pistacje Felix (250 g) w cenie 22,18 zł
- Pistacje Helio Natura, niesolone (90g) w cenie 9,48 zł
- Pistacje Makar (1 kg) w cenie 45, 37 zł
- Pistacje (100 g) w cenie 7,49 zł
Konkurencyjne ceny pistacji oferują markety Lidl i Biedronka. Można je tam kupić w opakowaniu oraz sezonowo na wagę.
Pistacje bogate w... kalorie. Ile kalorii mają pistacje?
Kalorie i składniki pistacji w 100 gramach:
Kalorie (wartość energetyczna) 562 kcal / 2352 kJ
Białko 20,27 g
Tłuszcz ogółem 45,39 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,556 g
Witamina C – 5.6 mg
Tiamina – 0.870 mg
Ryboflawina – 0.160 mg
Niacyna - 1.300 mg
Witamina B6 - 1.700 mg
Kwas foliowy - 51 µg
Witamina A – 415 IU
Witamina E – 2.30 mg
Niestety pistacje nie należą do małokalorycznych owoców. W porównaniu jednak z innymi orzechami nie mają wyróżniającej się kaloryczności. Warto jednak pamiętać, że nie są to puste kalorie. Dlatego dietetycy często włączają pistacje do diety odchudzającej.
Pistacje i ich właściwości.
Niezwykle cenne są właściwości pistacji. Wyróżniają się one nimi spośród pozostałych owoców. Jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę - które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Poza tym to właśnie pistacje spośród innych orzechów zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto pistacje zawierają sporo błonnika, białka, wzmacniającego kości wapnia i fosforu, kojących nerwy witamin z grupy B, witaminę E zwaną witaminą "młodości" i antyoksydanty.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że dzienne spożycie ok. 60 gramów pistacji chroni człowieka przez rozwojem nowotworów. Pistacje antynowotworowe właściwości zawdzięczają gamma-tokoferolowi - pochodnej witaminy E. Badacze z Kalifornii twierdzą natomiast, że pistacje obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru. Dodatkowo poprawiają one pracę naczyń krwionośnych, regulują poziomu cukru we krwi i prawidłową wagę ciała - mają więc wpływ na czynniki istotne dla prawidłowej pracy serca.
Podsumowując, oto najważniejsze właściwości pistacji:
- wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
- obniżają ciśnienie tętnicze
- chronią przed rozwojem nowotworów
- obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru
- poprawiają pracę serca
- pomagają w leczeniu anemii
- poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają. Zalecane są kobietą, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego
- regulują metabolizm
Czy można jeść pistacje w ciąży?
Jedzenie pistacji w czasie ciąży powinno być konsultowane w każdym indywidualnym przypadku z lekarzem. Istnieją bowiem dwie szkoły. Z jednej strony naukowcy twierdzą, że pistacje spożywane w ciąży sprzyjają występowaniu alergii u dziecka, z drugiej strony badacze twierdzą wręcz odwrotnie, że chronią dziecko przed tymi alergiami. Wiadomo z pewnością, że ciężarne panie, które mają alergię na orzechy, w tym także pistacje, nie powinny ich jeść.
Pistacje w kuchni. Smaczne propozycje i przepisy
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz jedzonych na surowo pistacje są przetwarzane w różnorodny sposób. Lody pistacjowe, kremy pistacjowe, bakława i ciastka z pistacjami - okazuje się, że pistacje nie tylko pysznie smakują w słodkiej, deserowej wersji. Renomowani kucharze dodają pistacje do dań mięsnych i warzywnych serwowanych na ostro. Warto pamiętać też, że z nasion pistacji wytłacza się olej pistacjowy.
Najczęściej pistacje przerabia się na:
- lody
- strucle
- bakława
- kawa
- torty
- ciasta
- olej
- marcepan
- budyń
Zobacz też:Przepis na schab w pistacjach
Gdzie i jak rosną pistacje?
Orzechy pistacjowe rosną na drzewach pistacji, która w wielu krajach świata. Główne rejony uprawy to: Syria, Afganistan, Iran, Irak, Turcja, USA. W Europie największe plantacje znajdują się w Grecji, głównie na wyspie Eginie (słynącej zresztą z tychże upraw) i w rejonie miasta Saloniki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas