Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europejska stolica streetfoodu czyli sycylijskie przysmaki. Co jeść na włoskiej wyspie?

Kira Miler
Kira Miler
Kolejnym obowiązkowym przysmakiem na wyspie  jest arancinni. To  duże jak pięści ryżowe kule lub stożki nadziewane  farszem z mięsa, groszku, mozzarelli bądź szpinaku.   Następnie panierowane są  w bułce tartej i  smażone  na głębokim tłuszczu. Kulki arancini są tanie, sycące i przyrządzane dosłownie na każdym rogu. Mozzarella rozpływa się w goracym arancino
Kolejnym obowiązkowym przysmakiem na wyspie jest arancinni. To duże jak pięści ryżowe kule lub stożki nadziewane farszem z mięsa, groszku, mozzarelli bądź szpinaku. Następnie panierowane są w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Kulki arancini są tanie, sycące i przyrządzane dosłownie na każdym rogu. Mozzarella rozpływa się w goracym arancino Kira Miler
Co zjeść na Sycylii? Tego musisz spróbować, jeśli planujesz wizytę na włoskiej wyspie!

Sycylia nazywana jest przez niektórych stolicą europejskiego streetfoodu. Uliczne jedzenie na wyspie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również niezwykła atrakcja i możliwość podpatrzenia życia lokalnej społeczności.

Kuchnia sycylijska jest nie tylko bogata ale i nieco odmienna się od tej panującej na włoskim kontynecie. O ile całe Włochy słyną z lodów to wizytówką wyspy śmiało można nazwać słodki deser canollo. Ten tradycyjny przysmak to nic innego jak rurki z chrupiącego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu nadziewane serkiem z riccotty, najczęściej też obsypane pokruszonymi pistacjami. Bardzo popularnym deserem jest również cassata siciliana, czyli słodki kolorowy torcik. Jego ściany zrobione są z marcepanu a środek wypełnia ricotta nasączona ponczem.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dobrze zbilansowane śniadanie jest kluczem do utrzymania energii przez cały dzień i dobrej koncentracji w pracy.Okazuje się jednak, że nie wszystko powinniśmy jeść z samego rana. Zdaniem specjalistów istnieje grupa popularnych produktów, których nie powinno się jeść z samego rana. Ta lista Cię zaskoczy!Zobacz listę TOP 8 produktów, których zdaniem dietetyków lepiej nie jeść na śniadanie >>>>>

Nie jedz tego rano! Tych rzeczy nie powinno się jeść na śnia...

Kolejnym obowiązkowym przysmakiem na wyspie jest arancinni. To duże jak pięści ryżowe kule lub stożki nadziewane farszem z mięsa, groszku, mozzarelli bądź szpinaku. Następnie panierowane są w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Kulki arancini są tanie, sycące i przyrządzane dosłownie na każdym rogu.

Innym ulicznym przysmakiem jest Pane con milza czyli legendarna kanapka ze śledzioną, a czasem także z płuckami. Oprócz ugotowanych i usmażonych skrawków podrobów w miękkiej bułeczkę znajdziemy też sycylijskie sery. To specjał z regionu Trapani, a dokładniej Palermo.

Odwiedzając stolice wysypy koniecznie trzeba wybrać się na jeden z lokalnych targów. Na straganach zobaczymy nie tylko dorodne warzywa, owoce czy sery ale przede wszystkim potężne mieczniki, tuńczyki, kalmary, ośmiornice różnej wielkości jeżowce, najróżniejsze muszle i muszelki, a o naszą uwagę głośnym krzykiem będą walczyć wszyscy sprzedawcy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany