Espresso, cappucino, cafe latte, flat white, americano – różnice

Materiał informacyjny
Istnieje ponad dwadzieścia pięć rodzajów kaw do przygotowania w domowym zaciszu. To już nie tylko mała czarna i kawa mleczna. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe rodzaje kaw, a w ich przygotowaniu pomocne są automatyczne ekspresy do kawy, dzięki którym można przygotować napar równie smaczny jak w prawdziwej kawiarni. Wystarczy jedynie poznać najważniejsze różnice, aby móc oczarować gości lub zaserwować sobie odrobinę prawdziwej przyjemności. Dobra kawa jest czarna jak noc i słodka jak grzech, jak mawia jeden z bohaterów powieści Neila Gaimana.

Najwięcej możliwości przygotowania różnych rodzajów kaw daje ekspres ciśnieniowy. Używając tradycyjnego dzbanka z filtrem, francuskiego zaparzacza do tłoczenia, aeropressa lub dripa nie sposób uzyskać wszystkich typów kaw, niektóre są czasochłonne, zaś inne wymagają naprawdę wielu godzin praktyk umiejętnego spieniania mleka i wielu tych zmarnowanych litrów. Zanim jednak przystąpimy do przyrządzania spektakularnych napoi, warto poznać najważniejsze różnice, zwłaszcza w przypadku najbardziej znanych kaw, takich jak cappuccino, latte, latte macchiatto, espresso, doppio, lungo i ristretto.

Rodzaje kaw czarnych

Kawy czarne bazują na espresso, które jest w stanie przygotować każda osoba dysponująca ekspresem do kawy (zarówno automatycznym, jak i kolbowym). Napar podajemy w ogrzanej filiżance o pojemności 70 ml z dodatkiem kieliszka wody, którą przepłukujemy kubki smakowe przed spożyciem napoju. Sama nazwa kawy pochodzi od włoskiego słowa espressivo oznaczającego coś wyrazistego. Warto mieć na uwadze, że oryginalne espresso przygotowuje się z kilku mieszanek kaw, najczęściej arabicy. Espresso stanowi bazę dla pozostałych rodzajów kawy.

- Espresso – porcja kawy przygotowana z 7 gram świeżo zmielonych ziaren parzona przed ok. 20-25 sekund, w efekcie czego otrzymujemy 25 ml mocnego naparu. Na wierzchu tworzy się gęsta pianka zwana cremą. Koniecznie sprawdź:

Jak zrobić perfekcyjne espresso w domu?

 
- Espressino – kawa espresso przygotowana z dodatkiem parzonego mleka i kakao.
- Decaffeinato – espresso bez kofeiny.
- Doppio – podwójne espresso. Barista po przygotowaniu porcji espresso od nowa zaczyna robić napój.
- Tripplo – potrójne espresso.
- Lungo – rozwodnione espresso – zamiast 25 sekund ekstrakcji dążymy do otrzymania 50-60 ml naparu.
- Ristretto – ograniczone espresso, zamiast 25 ml naparu otrzymujemy jego esencję w postaci maksymalnie 15 ml kawy. Otrzymujemy intensywny i gorzki w smaku napar, który pije się w całości na raz.
- Americano – porcja espresso z dodatkiem gorącej wody w stosunki 1:1. Często mylona z lungo, jednak są to dwie różne kawy!
- Café Fredolo – espresso podawane z kostkami lodu w środku.
- Dry Cappuccino – do espresso dodajemy podwójną ilość bitej śmietanki.
- Con Panna – porcja espresso połączona z identyczną porcją bitą śmietaną.
- Kawa wiedeńska – do espresso dodajemy porcję bitej śmietanki.
- Kawa melange – czarna kawa (americano lub lungo) połączona z bitą śmietanką.
- Kawa Red Eye (czerwone oko) – do kawy czarnej (americano lub lungo) dodajemy na wierzch porcję espresso.
- Kawa Romano – do porcji espresso dodaje się odrobinę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny lub wkładamy plasterek cytryny do środka.
- Freddo – to napój dla pełnoletnich osób. Na dnie filiżanki znajduje się lód, do którego dodaje się espresso i identyczną porcję mocnego alkoholu.
- Kawa irlandzka – espresso połączone z whiskey oraz odrobiną bitej śmietany na wierzchu. Kawę podaje się w wysokiej szklance z grubą nóżką i uszkiem.
- Kawa belgijska – espresso podawane z ubitym na piankę kurzym białkiem.
- Affogato – na dnie filiżanki wkładamy jedną kulkę lodów waniliowych i zalewamy do gorącym espresso.
- Chai Latte – połączenie porcji espresso i przyprawionej herbaty z dodatkiem gorącego mleka.
- Breve – espresso podane z gorącym mlekiem i pianką w proporcji 1:1.
- Café Cubano – do espresso dodajemy porcję cukru demerara (brązowego, gruboziarnistego).
- Café Corretto – espresso serwowane w niewielkiej szklaneczce z dodatkiem likieru.
- Café Frappé – porcja espresso zmiksowana z dwoma gałkami lodów śmietankowych lub waniliowych i podawana z kostkami lodu.
- Café Gammosa – na dnie filiżanki układamy kilka pianek i na nie wlewamy porcję espresso.
Spidersweb.pl recenzuje:

Najlepszy ekspres do kawy latte z pojemnikiem i spieniaczem mleka

<< wejdź i oceń jakie robi kawy!

Rodzaje kaw mlecznych

W porządnej restauracji i tym bardziej kawiarni na próżno szukać „białej kawy” – przy składaniu zamówienia należy doprecyzować, na jaki rodzaj kawy mamy ochotę. Jedne są bardziej wyraziste w smaku (np. mocha, galao), a inne bardzo delikatne, niemal czuć samo mleko w smaku (np. latte macchiatto, bombon).

- Cappuccino – do porcji espresso dodajemy gorące mleko, a na wierzchu mleczną, sztywną piankę o grubości do 2 cm. Bardzo często posypuje się ją sproszkowanym kakao lub czekoladą. Nazwa napoju pochodzi od słowa "cappuccini" oznaczającego brązowy kolor habitu kapucynów.
- Latte – do espresso dodajemy gorące mleko. Uwaga! Nie ma tu mowy o charakterystycznych dla macchiato trzech warstwa napoju.
- Latte Macchciatto – gorące mleko podane z porcją espresso, wykończone delikatną, napowietrzoną pianką mleka.
- Flat White – podwójne espresso zalewa się gorącym mlekiem bez pianki (skąd też i nazwa napoju, flat oznacza coś płaskiego).
- Macchiato – espresso podane z niewielką ilością spienionego mleka.
- Mocha – na dnie filiżanki znajduje się porcja czekoladowego sosu, do którego dodaje się espresso, następnie odrobinę ciepłego mleka oraz wykańcza wierzch bitą śmietanką.
- Kawa mleczna – do dużej porcji kawy (americano lub lungo) dodajemy gorące mleko.
- Kawa bombon – do espresso dodajemy słodkie, skondensowane mleko.
- Corretto –do porcji espresso dodajemy taką samą ilość whiskey i uzupełniamy spienionym mlekiem.
- Galao – do porcji espresso dodajemy dużą ilość samej mlecznej pianki.
- Raf – na dnie filiżanki dodajemy wybrany smakowy syrop, a następnie porcję espresso oraz spienione mleko.
- Antoccino – porcja espresso podana z identyczną porcją gorącego mleka.
- Ca phe sua da – mieszanka espresso i mleka skondensowanego w proporcji 1:1, serwowana z lodem.

Jak one wyglądają w rzeczywistości? Wystarczy wejść na stronę Kawowego Guru, aby poznać wszystkie infografiki dotyczące rodzajów kaw.

Różnica między cappuccino, latte i latte macchiatto

W czym tkwi sekret udanego cappuccino? Czy różni się od latte tylko formą naczynia, w jakiem jest podawana? Do przygotowania cappuccino używa się 100 ml mleka, które podczas pienienia zwiększa swą objętość o 25%. Otrzymujemy 100 ml gorącego mleka i 25 ml mlecznej pianki, którą dodajemy do porcji espresso. Gotowy napój podajemy w szerokiej filiżance o pojemności 150 ml. Z kolei kawa latte wymaga od nas użycia 200 ml mleka, które jedynie podgrzewamy. W praktyce nie mamy do czynienia z mleczną pianką, lecz połączeniem espresso i gorącego mleka. Kawę latte podajemy w wysokiej szklance o pojemności 250 ml.

Znana jest zatem różnica między cappuccino a latte, jednak co w przypadku latte macchiatto? Wiele osób może mylnie kojarzyć je z latte, ponieważ różnica miedzy nimi tkwi tylko w kolejności mieszania składników. Latte Macchiato to kawa podawana w wysokiej szklance, do której wlewa się gorące mleko, następnie dodaje espresso (delikatnie, po bokach ścianki, aby otrzymać wyrazistą warstwę), a na koniec dodaje delikatną piankę (z bąbelkami powietrza, nie tak sztywną jak w cappuccino).
Jeśli szukacie dobrego ekspresu do kawy latte i cappuccino, to warto zainwestować w sprzęt z systemem LatteCrema, który umożliwia przygotowanie idealnej pianki:

Wybierzmy system z wyspą mleczną. Występuje ona w postaci eleganckiej karafki, którą możemy trzymać w lodówce. Przedłuża ona świeżość mleka dzięki termicznym ściankom, trzymającym odpowiednio niską temperaturę, ważną również podczas spieniania mleka. Pianka w tego typu systemach może przyjąć formę wysokiego i bardzo gęstego lub kremowego i aksamitnego wykończenia każdego kawowego napoju (źródło: https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/delonghi-kawa/historia-ekspresow).

Ciekawostkę stanowi fakt, iż w przypadku sztuki latte art, czyli tworzenia rysunków i wzorków na powierzchni kawy, nie używa się do tego kawy latte, lecz tradycyjnego cappuccino!

Gdzie szukać przepisów na kawy z całego świata?

Mając w domu jeden automatyczny ekspres do kawy można przygotować aż dziewięć różnych deserów na bazie małej czarnej. De'Longhi, włoska marka produkująca jedne z najlepszych ekspresów do kawy, przygotował przepisy do przygotowania wyjątkowych deserów kawowych, które można przygotować w domowym zaciszu. Masz ochotę na kawę po wiedeńsku w luksusowej odsłonie, dyniowe latte, włoskie tiramisu lub kawową galaretkę? Koniecznie zajrzyj na stronę De'Longhi. Wystarczy jedynie posiadać automatyczny ekspres, na przykład model Dinamica, Autentica lub Eletta. Są pomocne w przygotowaniu mlecznych kaw za pomocą jednego przycisku, umożliwiają personalizację składników i są bardzo intuicyjne i proste w obsłudze. Na stronie firmy De'Longhi znajdziesz także inne, inspirujące przepisy, nie tylko na desery, ale i na dania kawowe, takie jak tagliatelle, pieczeń wieprzową w sosie kawowym, polędwicę wołową serwowaną z kawą oraz smażone banany w cieście kawowo-rumowym.

Co decyduje o smaku kawy?

Oczywiście nie ulega wątpliwości, że nie tylko sam sposób przygotowywania kawy i używanych do tego sprzętów ma wpływ na smak napoju. Kawa może smakować inaczej, jeśli przyrządzimy ją w ten sam sposób, ale wykorzystamy do tego inne ziarna. Na jakość i aromat kawy wpływa nie tylko odmiana roślinności, ale także skład chemiczny gleby, pogoda, ilość opadów i nasłonecznienia oraz wysokość, na jakieś rosną kawowce (najlepsza jest od pasa między 25 stopniem szerokości geograficznej północnej i 30 stopniem szerokości geograficznej południowej).

Kawę uprawia ponad 50 krajów na całym świecie, do najbardziej znanych należą Hawaje, Meksyk, Portoryko, Gwatemala, Kolumbia, Kostaryka, Brazylia, Etiopia, Kenia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Jemen oraz Indonezja i Wietnam. Jednak obszary Ameryki Południowej, która produkuje najwięcej kasy na świecie, są zagrożone wskutek globalnego ocieplenia. Przypuszcza się, że nawet 80% z nich może zniknąć do 2050 roku:

— Kawa jest jednym z najcenniejszych towarów na świecie i potrzebuje odpowiedniego klimatu oraz zapylających (kawowce – przyp. PAP) pszczół. To pierwsze badanie pokazujące, jak oba te czynniki najprawdopodobniej zmienią się wskutek globalnego ocieplenia – i jak mocno uderzy to w producentów kawy – mówi jeden z autorów publikacji Taylor Ricketts, szef Instytutu Środowiska Gund na Uniwersytecie Vermont (USA). (za: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,459641,zmiany-klimatu-nie-w-smak-kawoszom.html).

Inne, nietypowe rodzaje i smaki kaw

Na smak kawy wpływa również rodzaj ziaren. Bariści najczęściej korzystają z czterech typów: robusty, arabicy, libericy oraz excelsy.

Arabica daje łagodny napar, mocno aromatyczny i o średniej kwaskowatości.
Robusta pozwala uzyskać mocny napar o kwaśnym posmaku i słabym aromacie.

Z kolei liberica i excelsa są znacznie mniej znane, co wynika z gorszej jakości naparu, jaki możemy uzyskać z tych ziaren. Liberica rośnie w Azji Wschodniej i w Zachodniej Afryce, podobnie jak excelsa (genetycznie modyfikowana liberica), obie dają duże plony, jednak kawa jest kwaskowata, bez wyraźnego smaku i aromatu.

Ile kaw można zrobić z jednego kilograma ziaren? Przyjmując, iż do każdej kawy wykorzystujemy jedną porcję espresso, do której używamy ok. 7 gram kawy, łatwo można obliczyć, że z kilogramowego opakowania można przygotować około 140 kaw.

Jakie są inne, nietypowe smaki kaw? Napary połączone z przyprawami (wśród których króluje kardanom, cynamon i imbir), mlecznymi dodatkami (to już nie tylko wspomniane mleko i bita śmietana, ale także mleko skondensowane, mleczne pasty smakowe), napojami roślinnymi (kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe itp.), syropami smakowymi oraz alkoholami sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. W kawiarniach dużą popularnością cieszą się także sezonowe smaki kaw, które opierają się na dodatkach w postaci musów i syropów, np. pikantnej dyni, dodatku pokruszonych pierników lub świeżych listków mięty.

Expressilustrowany.pl:

Jak wybrać ekspres ciśnieniowy z młynkiem? Przegląd i ranking ekspresów automatycznych

 
Źródło infografik:
https://natemat.pl/215869,jak-zrobic-dobra-kawe-czyli-co-wplywa-na-smak-kawy-z-ekspresu

Dodaj ogłoszenie