Ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Przepis na Światowy Dzień Pieczenia 2022 uda się każdemu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne drożdżówki z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszne drożdżówki z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji mamy dla ciebie przepis na szybki wypiek, który uda się każdemu, a na dodatek smakuje rewelacyjnie - ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ok. 20 minut. Sprawdź, jakie to pyszne i proste. Wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Ciasta i drożdżówki na Światowy Dzień Pieczenia 2022

17 maja to Światowy Dzień Pieczenia. Święto to ma zachęcać do przygotowywania domowych wypieków, co też z rozkoszą czynimy, bo warto celebrować dobre rzeczy i rozwijać swoje umiejętności. A przy okazji sprawić takim ciastem dużo radości znajomym czy rodzinie. Można samodzielnie przygotować np.:

My z tej okazji proponujemy wam przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Smakują bosko!

Ciasto francuskie - do czego użyć?

Ciasto francuskie to pyszne maślane ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na cieniutkie, chrupiące listki. Jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu i wymaga nieco wysiłku. Co najmniej cztery razy powtarza się czynności: wałkowania ciasta przełożonego masłem, składania i chłodzenia.

Obecnie w większości sklepów można kupić gotowe ciasto francuskie, które możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To sposób na szybki i pyszny wypiek.

Z ciasta francuskiego możemy przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Są pyszne, ekspresowe i łatwe do zrobienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich razem z naszymi dziećmi.

Gotowe ciasto francuskie wystarczy posmarować budyniem, posypać borówkami i zapiec. Proponujemy na koniec ozdobić je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Innym pomysłem jest po prostu oprószyć wystudzone drożdżówki cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami:

Przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami

(porcja: 8 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut)

Drożdżówki - przysmak dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
Drożdżówki - przysmak dla całej rodziny. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 1 jajko

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

  • 400 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • szklanka borówek

    lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami?

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
  2. Ugotuj budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru.
  3. Każde z ciast francuskich podziel na 4 prostokąty.
  4. Po jednej części każdego prostokąta połóż dwie łyżeczki budyniu i kilka borówek.
  5. Drugi bok prostokąta natnij w podłużne pasy (tak jak na zdjęciu w galerii).
  6. Roztrzep jajko widelcem i posmaruj nim boki prostokąta, a następnie zlep ciasto, dociskając brzegi widelcem. Możesz to zrobić także palcami, widelec jest tylko po to, by na cieście pojawiły się ozdobne brzegi.
  7. Połóż drożdżówki na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz ok. 10 min. w 200 stopniach.
  8. Gotowe drożdżówki posmaruj lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny.

Drożdżówki gotowe. Życzymy smacznego!

Pyszne drożdżówki z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i bor...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Przepis na Światowy Dzień Pieczenia 2022 uda się każdemu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie