18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Dziś święto pizzy w Łodzi [FILM, ZDJĘCIA]

(IZJ)
- Podrzucanie ciasta przez pizzermana służy jego rozciąganiu - mówi Antonio. Paweł Łacheta
Co najmniej 5 tysięcy pizz zjadają codziennie łodzianie w blisko 100 serwujących je lokalach. Z okazji przypadającego dziś Międzynarodowego Dnia Pizzy odwiedziliśmy łódzką pizzerię, którą prowadzi rodowity Włoch i zawodowy kucharz Antonio Marrollo z żoną Magdą Bogusiak-Marrollo.

- Kiedy po raz pierwszy spróbowałem pizzy przygotowanej w Polsce, złapałem się za głowę i pomyślałam "tragedia!" - opowiada Antonio.

- Ta, którą znam z Włoch, jest przygotowywana na cienkim cieście z mąki, drożdży, soli i oliwy z oliwek. Proporcje składników oraz proces wyrabiania ciasta to już tajemnica. To ono ma przede wszystkim wpływ na to, czy pizza jest dobra czy zła.
Antonio przygotowuje pizzę wyłącznie ze składników sprowadzanych ze słonecznej Italii, łącznie z mąką.

ZOBACZ FILM

Według państwa Marrollo, kobiety wybierają chętniej pizzę z warzywami, np. bakłażanem, cukinią i papryką, a mężczyźni z salami lub szynką parmeńską.

- We Włoszech do pizzy nie używa się takich składników jak ananas, brzoskwinia, kurczak czy kebab - opowiada Magda Bogusiak-Marollo. - Popularna jest za to pizza ze startymi ziemniakami. Poza tym prawdziwej włoskiej pizzy nie polewa się sosami. Przed podaniem nie ma też zwyczaju krojenia jej na kawałki.

Typowo włoska pizza jest wypiekana w piecu opalanym drewnem dębowym lub bukowym w temperaturze około 400 st. C, nie dłużej niż 3 - 4 minuty.

***
Z raportu przygotowanego przez pewien portal internetowy wynika, że łodzianie jadają pizzę najchętniej w soboty. Wśród najczęściej wybieranych składników są: pieczarki
(95 procent pizz), salami (63 proc.), szynka
(62 proc.) i cebula (60 proc.). Najchętniej wybieranym sosem jest czosnkowy (55 procent). Na sos pomidorowy decyduje się 17 procent łodzian.

Wideo

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

:)

pychotka dzis skosztowalam tylko czas oczekiwania godzinke :/

t
tadek

DaAntonio w pałącyku na Jaracza. Włoska na cieniutkim ciescie z fajnymi olejkami. Tego nie zastąpi żadna gruba buła z majonezowym czosnikiem jaka serwują nam inne łódzkie pizzerie.

S
SZyszuła

Bardzo mi smakuje pizza w Pomodoro. Uwielbiam margeritę - pyszny ser, świeże oregano, dobre cieniutkie, chrupiące ciasto. Polecam tym którzy znają smak włoskiej pizzy - docenią :)

K
KRY

pojecie Polakow o pizzy to takie jakby mieli jesc bios ze smietana ,
logika pizzy w Polsce to ilosc niewiadomo jakich skladnikow i grube odmrozone ciasto,
pizza w Polsce to wszysto oprocz jakosci

s
szo

Pizzę z Nutellą Antonio też robi. Co do owoców to nie wiem, może to kwestia regionu.

m
marianek

najlepszap izza to jest na cieście biszkoptowym z rybą smażoną a wy tępe pissdy się na tym nie znacie

S
SONNY

polecam pizzeria MARKO w Rzgowie w centrum handlowym ptak hala G palce lizac

P
PIPSZTOOK

IN CENTRO NR 1 W ŁODZI.TA CAŁA POMODORO SMAKUJE JAK RIGGA Z TESCO DRAMAT CZYM TU SIE ZACHWYCAC BRUDNO TAM I SMIERDZI SPOCONYMI WŁOCHAMI HAHAHA.

W
WŁADYSŁAW SIKORSKI

NAJLEPSZA PIZZA - ZGIERZ, KOLEJOWA - "DECORRO"

a
ale wstyd

kilo buły i kilka badziewi.

D
Dziś święto pizzy w Łodzi

Czy rozdają za darmo???

h
hmm

na tych cieńkich pizzach to chyba mało składników jest

m
musze sobie kiedys od nich

zamówić pizze zna ktoś stronke to tej pizzeri z rewolujcji bo ja znalazłam ale po za łodzią

e
ehh

w polsce też można kupić pizze na cieńkim cieście po za tym jak pizza ma grube ciasto to ludzie bardziej się najedzą po za tym u nas nie leją sosów przed podaniem na pizze jak ludzie chcą to sami se polewają pizze więc nie wiem oczym oni gadają a we włoszech troche dziwnie pizza z ziemniakami nie zjadłbym tego i jak mozna nie pokroic pizzy przed podaniem klijetowi sam ma se kroić .......

....

no sos czosnkowy jest najlepszy pomidorowy tez jest dobry ale po nim pryszczy sie dosteje.....

Dodaj ogłoszenie