Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu!

(jed, msm)
W czasie mszy kapłani posypują głowy wiernych popiołem (ze spalenia palm poświęconych podczas ubiegłorocznej Niedzieli Palmowej) i mówią słowa:  „Prochem  jesteś i w proch się obrócisz” lub „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię”.
W czasie mszy kapłani posypują głowy wiernych popiołem (ze spalenia palm poświęconych podczas ubiegłorocznej Niedzieli Palmowej) i mówią słowa: „Prochem jesteś i w proch się obrócisz” lub „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię”. Paweł Łacheta
Dziś w Kościele katolickim rozpoczyna się Wielki Post, czyli 40-dniowy czas przygotowania do Wielkanocy. Pierwszym dniem Wielkiego Postu jest właśnie Środa Popielcowa.


Dziś Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu

Tego dnia katolicy są zobowiązani do zachowania ścisłego postu (wstrzymanie się od spożywania mięsa, zjedzenie w ciągu dnia tylko trzech posiłków, w tym jednego do syta). Choć nie jest to tzw. święto nakazane, wiernych zachęca się, by zgodnie z tradycją brali udział w mszach świętych. W czasie mszy kapłani posypują głowy wiernych popiołem (ze spalenia palm poświęconych podczas ubiegłorocznej Niedzieli Palmowej) i mówią słowa: „Prochem jesteś i w proch się obrócisz” lub „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię”.

***
Karnawał już za nami. Wiele osób ze zgrozą podsumowuje czas spędzony na zajadaniu przysmaków i słodkich przekąsek. Często bardzo kalorycznych.
Teraz, w poście, jest okazja, żeby zadbać o dietę. Warto chociaż do świąt wielkanocnych zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz ryb i dań jarskich.

Podstawę powinny stanowić ryby. Jest to mięso bogate w białko niezbędne do budowy komórek, mięśni i stawów.

Ponadto ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które wpływają na pracę mózgu. Ryby morskie mają natomiast bardzo dużo jodu, którego niedobory w diecie wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy. Polacy zjadają zaledwie 7 kilogramów ryb w ciągu całego roku, choć mamy dostęp do morza.

Międzynarodowa organizacja WWF stworzyła listę ryb, które warto jeść nie szkodząc przy tym sobie ani środowisku.

Są na niej zarówno polskie jak i zagraniczne gatunki: czarniak, dorsz, karp, łosoś pacyficzny, makrela, miruna, plamiak, sardela, szprot i śledź oraz omułki hodowlane, ostrygi, ośmiorniczki, langustynki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany