Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś rozpoczyna się pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów. Na burgerożerców czekają 24 lokale [LISTA]

(pij)
Konferencja zapowiadająca Łódzki Festiwal Burgerów odbyła się w Gastromachinie, lokalu specjalizującym się w burgerach. Ich kultowa "Maczeta" będzie jedną z festiwalowych propozycji. Na zdjęciu Ola Zawada i Piotr Andrzejewski.
Konferencja zapowiadająca Łódzki Festiwal Burgerów odbyła się w Gastromachinie, lokalu specjalizującym się w burgerach. Ich kultowa "Maczeta" będzie jedną z festiwalowych propozycji. Na zdjęciu Ola Zawada i Piotr Andrzejewski. Piotr Jach
W czwartek, 24 maja, rozpoczyna się pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów, w którym wezmą udział 24 restauracje, niekoniecznie specjalizujące się w tym akurat daniu. Uczta dla podniebienia burgerożerców potrwa tydzień, zakończy się 31 maja.

- Burgery już dawno przestały być u nas po prostu bułką z kotletem, kapustą, keczupem czy musztardą - mówi Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi, który wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń i portalem Glodny.pl zorganizował pierwszy burgerowy festiwal. - To, co zaprezentowały lokale w swojej festiwalowych propozycjach w ogóle przerosło nasze oczekiwania. Poza standardowymi burgerami wołowymi będziemy mogli raczyć się burgerami z pastrami, żeberkami, pieczonym boczkiem a nawet strusiną. Będzie można spróbować kotletów z jelenia, dzika, sarny, krewetek! Mamy 25 burgerów przygotowanych przez 24 lokale: opcje mięsne, wegańskie i z superegzotycznymi dodatkami dodatkami. A do tego keczup z jarzębiny lub chutney z jabłek. Te burgery zapowiadają się wspaniale,.

Wśród 25 festiwalowych propozycji uwagę zwracają burgery łódzkie. Szpulka proponuje burgera inspirowanego produktami regionalnymi z województwa łódzkiego: bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutyney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki. Zakład Bistro oferuje burgera Mr. Żulik - łózki smak w postaci grillowanego na maśle żulika z grillowanym mielonym mięsem wołowym z rostbefu, plackiem ziemniaczanym i śliwką gotowaną metodą sous vide, wzmocnioną różowym pieprzem, anyżem, cynamonem i czerwonym winem z dodatkiem domowego sosu barbecue. W Rajskim Jadle można będzie zmierzyć się z Burgerem Bałuckim, w skład którego wchodzą: wołowina, krokiet z prażoków sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona i domowy majonez sos barbecue, podawany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

Festiwalowi towarzyszy fotograficzny konkurs dla wszystkich, którzy wyruszą na szlak burgerożerców. Nagrodę od portalu Glodny.pl zdobędzie osoba, która wykona najlepsze zdjęcie festiwalowego burgera. Nie będzie jednak konkursu dla festiwalowych restauracji. Organizatorki nie chcą wprowadzać do imprezy elementu rywalizacji. Łódzki Festiwal Burgerów ma być świętem dla podniebień.

Lista lokali Łódzkiego Festiwalu Burgerów oraz ich propozycje na następnej stronie:

Lokale biorące udział w Łódzkim Festiwalu Burgerów:

  • Agrafka, ul. Piotrkowska 90 - Meksykański Janusz – wołowina antrykot, rukola, roszponka, boczek, pomidor, ogórek, cebula, salsa paprykowa na Coca-Coli, nachos Cena: 21 zł.
  • American steak&burger, ul. Piotrkowska 64 - "Diabeł morski" – czarna bułka, kotlet z siekanych krewetek, chutney z ananasa, chipsy chorizo, sałatka krabowa z kawiorem, tęczowy ser, grillowana kapusta pak choy i majonez limonkowy, podany z frytkami Cena: 19,90 zł.
  • DOKI, OFF Piotrkowska - Burger Crunchy Beef – wołowina (200 g), pomidor, rukola, krążki cebuli w tempurze, sałata lodowa, pikle z czerwonej cebuli, salsa habanero Cena: 29 zł.
  • Dzień Dobry Caffe, ul. Naturowicza 57 - "Polska wersja Amerykańskiego przysmaku” – maślana bułka, kotlet wołowy, domowy majonez z chrzanem i lubczykiem, konfitura z czerwonej cebuli, wędzony ser, jajko sadzone i bekon Cena: 28 zł.
  • Galicja, Rynek Manufaktury - Burger z jelenia – bułka bajgiel, kotlet z jelenia (200 g), keczup z jarzębiny, ser koryciński, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, rukola, sos burgerowy Cena: 19,99 zł.
  • Gastromachina, ul. Piotrkowska 89 - Burger z mielonym antrykotem (170 g) z pikantnym chorizo, miętowym guacamole (awokado, mięta, czerwona cebula, czerwona papryka, papryczka chili, czosnek, oliwa, limonka, przyprawy), pikantnymi nachosami zapiekanymi wędzonym serem, w czerwonej bułce z pomidorami suszonymi i czarnuszką. Cena: 27 zł.
  • Heksagon, ul. Pomorska 144 - Dziki Burger – burger z dzika i sarny z podwójnym bekonem, podwójnym serem cheddar, marmoladą z rokitnika i brusznicy czerwonej, smażoną cebulą i grzybami, podany z frytkami i sałatką z mikroliści i szpinaku z serem zagrodowym Cena: 29 zł.
  • King Kong, ul. Piotrkowska 217 - Tajski Burger – pszenna bułeczka bao z siekaną wołowiną oraz pikantną salsą mango i majonezowym sosem z jalapeno, podawany chipsami z lotosu i piklami z zielonego ogórka w oleju sezamowym Cena: 11,99 zł.
  • Klub Wino, ul. Piotrkowska 217 - Klubowy burger z pastrami, cheddarem, dżemem z boczku, piklowaną rzodkiewką, majonezem z pieczonego bakłażana i szpinakiem Cena: 29 zł.
  • MITMI, OFF Piotrkowska - Burger odwrócony "AU REBOUR": grillowana bułka, wołowina, chutney z brzoskwiń, cukrowej cebuli i chili, sos z czerwonej porzeczki i wina, ser brie, majonez i rukola, podawany z frytkami Cena: 34 zł.
  • MOTYWY, ul. Traugutta 14 - "Paryski romans" – wołowina, plastry rostbefu, ser Mimolette, piklowana gruszka, sos musztardowo-majonezowy z karmelizowaną szalotką, pomidor i sałaty, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw Cena: 34 zł. „Wege moc" – kotlet z komosy ryżowej, fasoli, śliwek i suszonych pomidorów, konfitura pomidorowa, piklowana rzodkiewka, sos Aioli, pomidor, sałata i cebula, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw (wege) Cena: 28 zł.
  • Piwnica Łódzka, ul. Sienkiewicza 67 - Burger z szarpaną wieprzowiną, szparagami, ragout z mango i masłem krewetkowym Cena: 24 zł.
  • Pizzeria Toskania, ul. Piotrkowska 102 - Focaccia Italian Burger – bułka z czarnuszką własnego wypieku, wołowina (200 g), prosciutto crudo, mozzarella, pesto z suszonych pomidorów, rukola, grillowany bakłażan, sos majonezowo-ziołowy, podawany z ziemniakami z pieca Cena: 24 zł (500 g).
  • Rajskie Jadło Bałuty, ul. Zachodnia 27 - Burger Bałucki – wołowina (200 g), krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty Cena: 18,50 zł.
  • Rajskie Jadło Teofilów, ul. Traktorowa 63 - Burger Rogaty – wołowina (200 g), kozi ser z Drużbina, karmelizowana gruszka, chutney pomidorowy, sałata lollo, roszponka, pomidor, ogórek kanapkowy, czerwona cebula, majonez, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty Cena: 18,50 zł.
  • Stacja Street Food, Traugutta 9 - Burger z zielonej soczewicy i orzechów włoskich, z krążkami cebulowymi w cieście, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowym, podawany z frytkami bielgijskimi (wege) Cena: 16 zł.
  • Stekówka, ul. Szeroka 38 - Strusioburger w rustykalnej bułce – grillowane, szarpane mięso strusia (180 g), ser koryciński z dodatkiem czarnuszki i czosnku, polska szynka dojrzewająca, podsmażane na maśle podgrzybki i szparagi, żółty, słodko-ostry sos majonezowy i liście rzodkiewki, podane z frytkami Cena: 36 zł.
  • Sushi w dłoń, ul. Kościuszki 22 - Burger w bułce drożdżowej z polikiem wołowym, pastą z chorizo i krewetek, chrupiącymi krążkami z cebuli, ogórkiem i majonezem truflowym Cena: 23 zł (280 g).
  • Szpulka, Rynek Manufaktury - Łódzki burger inspirowany produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki Cena: 36 zł.
  • Szyby Lustra, ul. Piłsudskiego 14 - Burger z pieczonym brzuchem wieprzowym (140 g), świeżo tartym chrzanem, jabłkiem, grillowanymi pieczarkami, roszponką i majonezem własnej produkcji, w ziołowej bułeczce własnego wypieku Cena: 22 zł.
  • Wall Street BBQ, ul. Piłsudskiego 10 - Ribs Burger z żeberkami w sosie azjatyckim, wędzonym serem Gouda, kiszonym jabłkiem, piklowaną czerwoną kapustą i sosem koperkowym w białej bułce z ziarnem, podany z frytkami Cena: 19,90 zł (500 g).
  • Whiskey in the Jar, Rynek Manufaktury - Burger inspirowany kuchnią meksykańską z wołowiną (200 g), papryczkami jalapeño oraz sosem na bazie papryczek chipotle Cena: 39 zł.
  • Zakład Bistro, ul. Piotrkowska 22 - Mr Żulik - łódzki smak w postaci grillowanego na maśle żulika z grillowanym, mielonym mięsem wołowym z rozbefu, plackiem ziemniaczanym i śliwką gotowaną metodą sous vide, wzmocnioną różowym pieprzem, anyżem, cynamonem i czerwonym winem, z dodatkiem domowego, wędzonego sosu BBQ Cena: 19 zł (400 gr).
  • Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska, Rynek Manufaktury - Burger w bułce pełnoziarnistej lub bezglutenowej, jack fruit z boczniakiem, sałata, ogórek zielony i korniszony, czerwona cebula, papryka, pomidor, rukola, sos bbq i czosnkowy, podawany z warzywnymi frytkami (wege) Cena: 24 zł (350 g).

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany