Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

DZIKA CHATA BESKIDY ZAWOJA -STYRNOL PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY, OPINIE]

DZIKA CHATA ZAWOJA,STYRNOL ZAWOJA,KUCHENNE REWOLUCJE
DZIKA CHATA BESKIDY ZAWOJA -STYRNOL PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY, OPINIE]
DZIKA CHATA BESKIDY ZAWOJA -STYRNOL PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY, OPINIE] KUCHENNE REWOLUCJE/TVN
BESKIDY DZIKA CHATA Niegdyś Styrnol, dziś Dzika Chata - oto efekty pracy Magdy Gessler i ekipy Kuchennych Rewolucji w Beskidach Wysokich. W lokalu w miejscowości Zawoja u podnóży Babiej Góry zmieniło się bardzo dużo. Pojawiły się nowe potrawy, góralskie, ciepłe wnętrze oraz -co najważniejsze- goście. Do Dziką Chatę odwiedzają turyści zaciekawieni Kuchennymi Rewolucjami. Nie brakuje jednak także tubylców. Jakie są ich OPINIE o DZIKIEJ CHACIE? Czy w DZIKIEJ CHACIE są atrakcyjne CENY? Czy nowe MENU DZIKIEJ CHATY smakuje gościom?

BESKIDY STYRNOL ZAWOJA PRZED KUCHENNYMI REWOLUCJAMI

Styrnol mieści jest przy drodze głównej, przebiegającej przez Zawoję, czyli najdłuższą polską wieś położoną u podnóży Babiej Góry – najwyższego szczytu Beskidu Wysokiego. W Styrnolu serwują regionalne potrawy, a goście obsługiwani są przez kelnerki ubrane w ludowe stroje babiogórskie. Wieczorami można usłyszeć w lokalu grającą kapelę. To właśnie tutaj przyjechała Magda Gessler przeprowadzić Kuchenne Rewolucje.
Styrnol to w babiogórskiej gwarze sternal czy też trznadel - mały ptaszek o brązowym grzbiecie podobny do wróbla. Styrnol według ludowej legendy pilnuje ukrytych skarbów, a wiosną, w Niedzielę Palmową, wydobywa je z podziemnych schowków na słońce.

BESKIDY STYRNOL ZAWOJA PIERWSZA WIZYTA MAGDY GESSLER W RESTAURACJI STYRNOL

Magda Gessler zamówiła kwasnicę i placek ziemniaczany. Jako starter dostała starter- smalec.

-To raczej łój, a nie smalec- mówiła z niezadowoleniem znana restauratorka.

Podczas pierwszej wizyty Magdzie Gessler smakowała kwaśnica, ale co placka miała wątpliwości...

-Ta karczma to było moje marzenie. Bywałem w kuchni, nawet z małżonką- usprawiedliwiał się właściciel.
-Co się stało?-zapytała Magda Gessler.
- Wypaliłem się-skwitował.

Okazało się, że właściciel uwielbia dziczyznę. Sam też poluje. Właścicielka przyznała, że zajęła się pracą zawodową, a nie doglądaniem kuchni.

DZIKA CHATA ZAWOJA - INTEGRACJA POD CHMURKĄ

Biesiada przy grillu. Magda Gessler wymyśliła im wspólnego grilla. O dziwo podczas spotkania atmosfera była milcząca. W końcu doszło do rozmowy. Były nerwy...i łzy.Na koniec jednak zapanowała zgoda. Wszyscy wrócili do kuchni, podwinęli rękawy i zabrali się do pracy. Magda zdradziła przepis na pasztet. W ruch poszły grzyby, mięso, cebula i słonina i przyprawy. Także wnętrze Dzikiej chaty zaczęło się zmieniać. Pojawiły się czerwone kolory i elementy góralskie, których wcześniej o dziwo nie było.

DZIKA CHATA ZAWOJA -NOWA ODSŁONA RESTAURACJI

Podczas degustacji pracownicy częstowali mieszkańców pasztetem z dzika. Wszystkim bardzo smakowało.
-TE BARANKI, TE FUTRZAKI wyglądają przepięknie-mówiły panie, które przyszły na pierwszą kolację. jeszcze lepiej wypadło jedzenie. gulasz z dzika, knedel rozpływały się w ustach. a kelner...uśmiechał się, że aż miło. Menedżerką mianowała Magda Gessler panią Kasię, właścicielkę. Czy Dzika Chata otrzyma rekomendację.

DZIKA CHATA ZAWOJA BESKIDY - REWIZYTA MAGDY GESSLER

-Za mało brandy, za dużo oscypka, ale pasztet pyszny-mówiła podczas kosztowania dań. -Za smalec 12 zł? musicie to skreslic, bo odstrasza klientów. Pasztet jest znakomity 5+

Ostatecznie Dzika Chata zyskała rekomendację. Rozstali sie w miłej atmosferze. Magda Gessler była zachwycona.

-Każdy znalazł swoje miejsce- powiedziała na koniec znana restauratorka.

BESKIDY STYRNOL ZAWOJA PIERWSZA WIZYTA MAGDY GESSLER W RESTAURACJI STYRNOL

Szefowa kuchni jest bardzo nerwowa. Co chwila powtarza, ze odejdzie z kuchni. Słowa krytyki ciężko znosi. W końcu wydała spagetti bez sosu i przypalone mięso.W kuchni robi się gorąco...
-Pani Magdo nie dam rady- mówi Zofia, szefowa kuchni. Miarka się przebrała- Magda Gessler zajrzała do szuflad i pod frytownicę...
Magda Gessler wzięła pod lupę kelnera. Z relacji kelnerek i opinii gości w internecie wynika, że pan jest wbrew pozorom bardzo nieuprzejmy. Kelnerki twierdziły, że bywa wulgarny wobec klientów.

Łodzianie sprawdzali, czy Kuchenne Rewolucje w restauracji bałkańskiej się udały

MAGDA GESSLER W STYRNOLU W BESKIDZIE WYSOKIM

Karczmę Styrnol w kwietniu tego roku odwiedziła Magda Gessler. Choć nie obyło się bez nerwów, krzyków i ostrej krytyki udało jej się przeprowadzić rewolucję kulinarną (szczegóły w odcinku Kuchennych Rewolucji emitowanym 22 września na antenie TVN). Zmiany, które dokonała znana restauratorka widać gołym okiem. Do restauracji zawitała czerwona kolorystyka oraz góralskie akcenty. Na stolikach pojawiły się żywe kwiaty oraz świece, które uprzyjemniają wieczorne wizyty. Zmieniła się nazwa karczmy na Dzika Chata. Co najważniejsze jednak modyfikacji uległa karta MENU. Oto, co można zjeść w Dzikiej Chacie po Kuchennych Rewolucjach.

BESKIDY DZIKA CHATA MENU- MAGDA GESSLER POLECA:

  • Carpaccio z buraków z oscypkiem i bryndzą polane sosem winegret w cenie 22 zł
  • Pasztet z dzika z sosem chrzanowym i marynowanymi grzybami w cenie 18 zł
  • Gulasz z dzika po węgiersku podawany z knedliczką w cenie 35 zł

DZIKA CHATA ZAWOJA [MENU, CENY] PRZYSTAWKI

  • Kulasa z maślanką okraszana skwarkami w cenie 16 zł
  • Moskol z masłem czosnkowym w cenie 16 zł
  • Łoscypek po juhasku w cenie 12 zł
  • Pasztet z dzika z sosem chrzanowym i marynowanymi grzybami w cenie 18 zł
  • Swojski chleb ze smalcem w cenie 12 zł
  • Carpaccio z buraków z oscypkiem i bryndzą polane sosem winegret W CENIE 22 zł
  • Tatar w cenie 32 zł
  • Śledź pod śnieżną pierzynką w cenie 16 zł

MENU DZIKA CHATA PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH- ZUPY

  • Przysmak zbójnicki w kociołku W CENIE 16 zł
  • Żur po zawojsku W CENIE 12 zł
  • Kwaśnica na żeberku wędzonym W CENIE 12 zł
  • Zupa czosnkowa W CENIE 10 zł

DZIKA CHATA ZAWOJA BESKIDY [MENU, CENY] DANIA GŁÓWNE

  • Kotlet schabowy panierowany w cenie 16 zł
  • Pstrąg zawojski pieczony z masełkiem czosnkowym 100g/8zł
  • Panierowany schab z dzika w cenie 26 zł
  • Placek po bacowsku z bukietem surówek w cenie 24 zł
  • Świnina w kapuście 100g/8zł
  • Grillowane paski polędwicy wołowej podawane z placuszkami ziemniaczanymi w cenie 35 zł
  • Gulasz z dzika po węgiersku podawany z knedliczką w cenie 35 zł
  • Kaczka z żurawiną serwowana z kluseczkami półfrancuskimi i karmelizowanymi buraczkami w cenie 37 zł
  • Stek T-bone podawany z sałatą lodową, ogórkiem oraz pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret w cenie 85 zł
  • Grillowana polędwica wołowa w sosie leśnym w cenie 45 zł

BESKIDY DZIKA CHATA PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY] DESERY

  • Lody z owocami i bitą zmiataną na gorącym musie malinowym w cenie 16 zł
  • Tradycyjny sernik z nutą czekolady w cenie 12 zł
  • Lodowa szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi i sosem toffi w cenie 16 zł
  • Naleśniki z puszystym serkiem oprószone cukrem pudrem w cenie 18 zł

Oprócz wyżej wymienionych potraw w Dzikiej Chacie znajdzie się też coś dla dbających o linię. Do wyboru są trzy rodzaje sałatek. Każda w cenie 18 zł. Są też potrawy przygotowywane specjalnie dla dzieci: zupa pomidorowa, kurczak i naleśniki z nutellą. Między innymi dla nich w ofercie znalazły się także bezalkoholowe. Są także tradycyjne napoje gorące i zimne oraz szeroki wybór alkoholi.
Kawa kosztuje od 6 do 12 zł. Herbata 6 zł.

DZIKA CHATA ZAWOJA BESKIDY -OPINIE GOŚCI PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH

- Sobotnie wieczory pokazują, że nic się na dobre w tej knajpce nie zmieniło. Ochroniarz niekulturalny, opłaty za wejście jak za zboże, zero "atrakcji" brak możliwości wyjścia i ponownego wejścia do lokalu mimo nabitej chamsko pieczątki na rękę to już szczyt pazerności! Ciekawe czy Magda Gessler o tym wie??? Komercja przede wszystkim...- uważa jedna z klientek, która odwiedziła Dziką Chatę po Kuchennych Rewolucjach.

-Byłam w Dzikiej Chacie dwa tygodnie temu...Schabowy był niedoprawiony, zero smaku, w dodatku panierka śmierdziała tłuszczem z frytek. Ziemniaczki opiekane, może i były opiekane ale w środku były surowe.Nie wspominając o zupie czosnkowej, która wydawała mi się jak by była rosołem z przed paru dni - twierdzi inna klientka Dzikiej Chaty.

Nie brakuje także pochlebnych opinii.

-Pasztet z dzika wyśmienity. Zwykle nie jadam takich rzeczy, ale mój mąż zamówił i spróbowałam od niego. Tak mi smakował, że zamówiła pasztet także dla siebie-mówi pani Ania mieszkanka Zawoi. -Znakomita jest też kwaśnica- widać, że kucharz wie, co robi.

-Zdecydowanie gulasz z dzika z receptury Magdy Gessler wart jest swojej ceny. Nie jest tani, ale taką porcją można się najeść. Mam też pewność, że jem wyśmienite mięso- mówi Jakub Mrugała, gość Dzikiej Chaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany