Dzień Mazurka w Spożywczaku
W czwartek, 30 marca 2023 r., w łódzkim „Spożywczaku” świętowano Dzień Mazurka.
To już tradycja w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Farnciszkańskiej w Łodzi, że przed Wielkanocą uczniowie, nauczyciele i zaproszeni goście, mają niepowtarzalną okazję, by podziwiać najpiękniejsze mazurki. Te wielkanocne ciasta wyróżniają się na tle innych swoim niezwykle dekoracyjnym wyglądem.
Dlatego szkoła co roku organizuje wystawę mazurków, przygotowanych przez profesjonalistów - łódzkich cukierników i firmy. Młodzieży natomiast daje szansę prezentacji swoich umiejętności w konkursie na najpiękniejszy mazurek. Chętnie biorą w nim udział uczniowie „Spożywczaka”, ale jest też osobna kategoria dla chętnych uczniów ze szkół podstawowych.
- W tym roku w konkursie mamy 54 mazurki, wykonane przez naszych uczniów w szkolnym warsztacie – mówi Katarzyna Wojtalik, kierownik kształcenia praktycznego. - Jurorzy w ocenie biorą pod uwagę nie tylko całą koncepcję, pomysł, ale też nakład włożonej pracy oraz precyzję w tworzeniu elementów dekoracyjnych.
Autorką zwycięskiego mazurka jest Amelia Błaszczyk z klasy III technikum.
- Mazurek jest moją wizją, łączącą tradycję z wiosną – mówi Amelia. - Stworzyłam zaczarowany ogród, w którym proporcje są nieco zaburzone – kwiaty są większe niż kurczaki, to był mój zamierzony zabieg. Obrazek powstał na blacie z kruchego ciasta, pokrytego lukrem królewskim.
Miejsce drugie w konkursie zajęła Kamila Cichawa, z II klasy technikum , a miejsce III - Tomasz Pajor z III klasy szkoły branżowej.
Dzień Mazurka - kształcenie w kwalifikacji cukierniczej oraz podtrzymywanie tradycji
Dzień Mazurka to nie tylko konkurs i wystawy. To też okazje, by młodzież zaprezentowała swoje talenty sceniczne – taneczne, aktorskie – w programie artystycznym, a także… dydaktyczne. W pracowniach uczniowie prowadzili warsztaty z dekorowania mazurków dla zaproszonych gości, w tym swoich młodszych kolegów ze szkół podstawowych. Wspierali ich oczywiście nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Tradycyjny mazurek składa się z dwóch blatów z kruchego ciasta, przełożonych marmoladą, z rantem marcepanowym dookoła – mówi Marta Matuszewska-Sitek, nauczycielka przedmiotów zawodowych. - Środek wypełniony jest pomadą, na której powstaje dekoracja. Ta najbardziej tradycyjna jest wykonana z różnych bakalii i orzechów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Bieniuk w PRZEŚWITUJĄCYCH spodniach na ściance. Tak wystroić mogła się tylko ona
- 19-letnia Emilia Dankwa odsłania brzuch i wygina śmiało ciało w cekinach i szpilkach
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!