Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożeje wołowina

(mr)
Ceny mięsa wołowego idą w górę.
Ceny mięsa wołowego idą w górę. Paweł Łacheta
Za kilogram wołowiny bez kości w łódzkich sklepach trzeba zapłacić już 30 - 32,50 zł, a jeszcze kilkanaście dni temu można ją było kupić za 28 - 29 zł. Ceny tego mięsa wzrosły ostatnio średnio o 10 procent.

Ceny mięsa wołowego idą w górę.

Wołowina z kością kosztowała 20 zł/kg, teraz jest po 22-25 zł/kg, pręga była po 23 zł/kg, teraz jest po 25 zł/kg, cena łopatki wzrosła z 21 do 23 zł/kg.
Przyczyną wzrostu cen jest rosnący eksport - głównie do krajów Unii, ale też np. do Turcji.

- W krajach unijnych mięsa wołowego brakuje, a utrzymuje się wysoki popyt. Do tego polskie mięso jest tańsze. Na polski rynek trafia mało wołowiny, dlatego ceny idą w górę - mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa w Warszawie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany