Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drób mocno drożeje, wieprzowina szybko tanieje. Zaskakująca roszada cen

(KZ)
W ciągu ostatnich dwóch tygodni bardzo podrożał drób, nawet o kilka złotych na kilogramie. W tym samym czasie mocno staniało mięso wieprzowe, nawet o 5 – 6 zł za kilogram

W ciągu ostatnich dwóch tygodni bardzo podrożał drób, nawet o kilka złotych na kilogramie. W tym samym czasie mocno staniało mięso wieprzowe, nawet o 5 – 6 zł za kilogram.

W pierwszych dniach lutego za kilogram kurczaka płaciliśmy ok. 8 zł. Teraz cena sięga już prawie 10 zł. Na stoiskach na Zielonym Rynku za kilogram trzeba zapłacić 9,50 zł – 9,99 zł. Najdroższy kurczak był wczoraj w Kawiksie, bo kilogram podrożał z 8,50 zł/kg do 10,47 zł/kg czyli prawie o 2 zł. Tu także najdroższy był filet z kurczaka, bo jego cena wzrosła już i tak z wysokiej 19,90 zł/kg do 21,50 zł/kg. Za taką cenę można już znaleźć najtańszą, ekskluzywną, polędwicę wieprzową.

Cena filetów z kurczaka bardzo wysoka była również w innych sklepach i na targowiskach i sięgała prawie 20 zł za kilogram - średnio o 2 zł więcej niż w pierwszych dniach lutego. Najtaniej były w sieci sklepów „Piórkowski”, gdzie filety kosztowały 16,99 zł/kg. Tu także można było kupić najtańszego kurczaka, bo po 8,99 zł/kg. Na rynkach sprzedawane są także ekologiczne kurczaki zagrodowe, ale kosztują ok. 20 zł/kg. Kto jednak szuka drobiu w markecie mógł kupić w Lidlu kurczaka „gospodarskiego” po 13,32 zł/kg lub „biesiadnego” po 11,41 zł/kg.

W tym sklepie najdroższy filet z kurczaka, bez pasz GMO, kosztował aż 30,38 zł/kg, chociaż był też „zwykły” po 18 zł/kg. Z kolei w Biedronce kurczaki z wolnego wybiegu (innych nie było) sprzedawano po 15,23 zł/kg, a filet kosztował 18,08 zł/kg. Z części drobiowych bardzo drogie są skrzydełka, których cena sięga już 8,90 zł/kg, ćwiartki – w tej samej cenie, a najdroższe są udka, bo kosztują ponad 10 zł.

Zupełnie inaczej niż drób, zachowują się ceny mięsa wieprzowego które błyskawicznie staniały i to dużo. Karczek i schab bez kości, których cena na początku miesiąca sięgała 20 zł za kilogram można już było wczoraj kupić nawet po 14 – 15 zł/kg. Tańsze o 2-3 zł były również: brzuch sprzedawany w cenie ok. 16 – 17 zł/kg, łopatka – 15 zł/kg, żeberka – kąty – 10 – 12 zł/kg i biodrówka w cenie od 8 do 10 zł/kg.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany