W skrócie:
Masz ochotę na proste i szybkie ciasto, którym wszyscy będą się zajadać? Polecam doskonały murzynek z dżemem. To pyszne ciasto, które zawsze wspaniale się udaje, a cała blacha potrafi zniknąć w kilka godzin. Być może znasz przepis na murzynek z jabłkami, ale tym razem proponuję zastąpić owoce dżemem jabłkowym. Ta zmiana naprawdę robi dużą różnicę. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej wilgotne i moim zdaniem znacznie smaczniejsze. Aż trudno przestać się nim zajadać. Możesz użyć gotowego dżemu z jabłek lub przygotować pyszny i prosty mus jabłkowy. Ten murzynek na oleju naprawdę trudno zepsuć. Mam sprawdzony sposób na to, by z ciasta nie wyszedł zakalec. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki należy miksować tylko do ich połączenia – nie za długo. Jeśli będziesz tego przestrzegać, na pewno wyjdzie ci doskonały murzynek z dżemem. Idealne ciasto do niedzielnej kawy i na deser.
Murzynek – przepis na ciasto z dżemem lub musem jabłkowym
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 jajka,
1,5 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
¾ szklanki letniego mleka,
opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
5 łyżek oleju.
Dodatkowo:
8 łyżek dżemu lub musu jabłkowego,
kilkanaście orzechów włoskich.
Na lukier:
200 g cukru pudru,
60 ml mleka.
Jak zrobić murzynek z dżemem?
Jajka zmiksowałam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę.
Do osobnej miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Do naczynia z masą jajeczną dodałam połowę zawartości miski z suchymi składnikami oraz połowę mleka. Wymieszałam. Kiedy składniki się połączyły, dodałam drugą połowę mąki i mleka.
Na koniec dodałam olej i ponownie wymieszałam na gładką masę. Nie wolno miksować składników zbyt długo, ponieważ wyjdzie zakalec.
Ciasto wlałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Położyłam na cieście osiem kleksów z musu jabłkowego.
Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 45 minut.
W tym czasie przygotowałam lukier. Mleko lekko podgrzałam, zdjęłam z ognia, dodawałam po łyżce cukru pudru. Wymieszałam na gładką masę.
Przestudzone ciasto polałam lukrem i udekorowałam orzechami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?