Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy rosół z grzybami [PRZEPIS]

jed
Szefowa kuchni w restauracji Piotrkowska Klub (ul. Piotrkowska 97). Najbardziej zapaleni grzybiarze mają już na swoim koncie pierwsze samodzielnie zebrane grzyby. Niestety jest sucho i te leśne skarby należą do rzadkości. Trudno jeszcze nawet kupić świeże na rynku.

- Na szczęście są grzyby mrożone, świeże, które po rozmrożeniu smakują i pachną jak te zebrane własnoręcznie - mówi szefowa kuchni. - Dzięki temu możemy smakowity rosół przygotowywać przez cały rok. To jedno z ulubionych dań naszych gości.

Do tego dania najlepsze są prawdziwki, ale można też dodać inne świeże grzyby sezonowe. Nie nadają się tylko pieczarki oraz grzyby suszone, które zupełnie zmieniają smak potrawy. Dlatego lepiej użyć grzybów mrożonych, bo te są dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym.

Grzyby zmieniają zwykły, domowy rosół we wspaniałą potrawę, która uświetni nawet najbardziej elitarne przyjęcie.

- Często zmieniamy menu, ale rosół z grzybami klienci chętnie zamawiają na uroczystości, które u nas organizują - dodaje Ewa Rezler. - Nawet w domu muszę często gotować tę zupę, bo cała rodzina się nią zajada.

Do tego przygotowanie zupy jest bardzo proste. Więc z przepisem poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz.

Przygotowanie potrawy
Składniki

- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula opalona nad ogniem).

- mięso drobiowe i wołowe (według uznania)

- szparagi białe (świeże lub ze słoika)

- Grzyby leśne ok. 250 g.

Przygotowanie

Rosół gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny z dodatkiem przypraw: liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu.

Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy z niego warzywa i odstawiamy. W tym czasie gotujemy szparagi.

Kiedy ocenimy, że są już miękkie, wyjmujemy i kroimy na kawałki 1o długości 1 - 1,5 cm (tak samo postępujemy z gotowymi szparagami ze słoika).

Grzyby czyścimy ze ściółki, szybko płuczemy z piasku i kroimy na małe na kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do rosołu.

Lane kluski do zupy

Do rosołu dodajemy lane kluski domowej roboty.

Potrzebne składniki

- 1 jajko

- 1 łyżeczka mąki

Składniki delikatnie mieszamy na płynną masę, a gdy jest gotowa delikatnie wlewamy ją na gotujący się rosół. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, żeby kluski nie były surowe.

Pod wodą płuczemy natkę pietruszki i bardzo drobno ją siekamy.

Do miseczek nalewamy rosół z grzybami, szparagami i kluseczkami oraz posypujemy posiekaną natką. Serwujemy gorący.

Smacznego!

WĘGRY BELGIA ONLINE WĘGRY BELGIA STREAM WĘGRY BELGIA TRANSMISJA WĘGRY BELGIA NA ŻYWO ZA DARMO

POLSKA PORTUGALIA O KTÓREJ MECZ? POLSKA PORTUGALIA KIEDY MECZ? GODZINA
NIEMCY SŁOWACJA GDZIE OBEJRZEĆ NIEMCY SŁOWACJA WYNIK NA ŻYWO JAKI WYNIK NIEMCY SŁOWACJA
CHORWACJA PORTUGALIA WYNIK MECZU, KTO WYGRAŁ MECZ CHORWACJA PORTUGALIA WYNIK
Z KIM GRA POLSKA W ĆWIERĆFINALE? Z KIM GRAMY W ĆWIERĆFINALE?
BREXIT WYNIKI. WYNIKI GŁOSOWANIA BREXIT. JAKIE WYNIKI GŁOSOWANIA BREXIT
EURO 2016: Z KIM KOLEJNY MECZ POLAKÓW? KTO GRA Z POLSKĄ PO AWANSIE ?
EURO 2016: KTO DZIŚ GRA? JAKIE MECZE DZISIAJ? GDZIE OGLĄDAĆ ZA DARMO MECZE EURO 2016
EURO 2016: KIEDY I Z KIM ZAGRAJĄ POLACY? O KTÓREJ MECZE POLSKIEJ KADRY [TERMINARZ]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany