Domowy majonez przyda się do wielu wielkanocnych dań. Jak go zrobić i z czego? Te przepisy gospodyń wiejskich musisz znać

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Bazą są jajka, niektórzy dodają całe, niektórzy tylko żółtka. Ubijanie ich z innymi składnikami tworzy pianę, która gęstnieje i znana jest pod nazwą majonezu.
Bazą są jajka, niektórzy dodają całe, niektórzy tylko żółtka. Ubijanie ich z innymi składnikami tworzy pianę, która gęstnieje i znana jest pod nazwą majonezu. 123rf/volff
Jak zrobić tradycyjny majonez w domu? Na wsiach niektóre gospodynie korzystają tylko z własnoręcznie ubitej masy. To dodatek do sałatek, kanapek i dań nie tylko od święta. Majonez, podobnie jak musztarda czy ketchup, regularnie gości na polskich stołach. Przy okazji Wielkanocy w wielu domach trwa dyskusja, która firma robi najlepszy majonez w słoiku. Niepotrzebnych sporów można uniknąć. Po co kupować, skoro można samemu zrobić gotowca? Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych składników. Oto przepisy.

Spis treści

Domowy majonez na każdy dzień. Przygotowanie jest proste

Dla niektórych proces produkcji majonezu może wydawać się skomplikowany. W końcu łatwiej pójść do sklepu i kupić słoiczek „na raz”. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka produktów, które każdy ma w domu i nieco siły. Tradycyjnie na wsiach majonez ubija się ręcznie, istnieje jednak wygodniejsza opcja – blender.

Nie istnieje jeden idealny przepis na majonez, w zależności od proporcji, techniki i regionu sposoby przygotowania są różne. Warto jednak próbować robić swój produkt, daje nam to gwarancję świeżego i naturalnego smaku przez cały rok. Majonez nie jest bowiem wyrobem sezonowym, można go ubić niezależnie od pory roku.

Nie ma Wielkanocy bez majonezu

Największy jednak popyt na majonez zaczyna się w okresie wielkanocnym. Nie ma jaj i sałatki jarzynowej bez białego kremu. Większość sklepowych słoików jest mocno zagęszczona, intensywna w smaku i kolorze. Wariant domowy pozwala stworzyć produkt lekki, o naturalnym zabarwieniu.

Warto pamiętać, że majonez nie jest produktem, który długo poleży w lodówce.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygląd majonezu. Jeśli widoczne są zmiany w kolorze, konsystencji oraz zapachu, to nie powinniśmy go spożywać, przypomina Strona Kuchni.

Te składniki to podstawa

Bazą do wykonania majonezu są jaja, olej i musztarda. To one tworzą konsystencję produktu. Niektórzy wbijają całe jaja, niektórzy same żółtka. Reszta składników odpowiada za smak. Co istotne – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, zatem warto wyjąć je wcześniej. Jak się za to zabrać? Przypominamy wiejskie przepisy z ubiegłego roku.

Przepisy prosto od gospodyń wiejskich. Tak zrobisz tradycyjny majonez

Koło Gospodyń Wiejskich w Duczkach

Składniki:

  • 1 świeże jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu domowego jabłkowego lub innego jasnego,
  • szklanka oleju,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • odrobina kurkumy.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Uruchamiamy urządzenie i czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

Koło Gospodyń Wiejskich Annopole Nowe

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • kieliszek oleju,
  • łyżeczka octu,
  • sól i szczypta cukru do smaku.

Przygotowanie: 5 żółtek ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kropelce kieliszek oleju i łyżeczkę octu, do smaku sól i szczypta cukru. Ucieramy powoli, aby się nie zwarzyło. Gdyby tak się stało, to w drugie naczynie przekładamy łyżkę po łyżce i ucieramy.

Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowanki”

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • łyżeczka musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • ¼ l oleju,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawić solą i pieprzem.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.