Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dolegliwości wątroby: stłuszczenie i co dalej? Alkohol i tłuste jedzenie przyczyną

(ei24)
Najczęstszą przyczyną stłuszczenia wątroby jest alkohol i tłuste jedzenie.

Wątroba gnije, a nie boli - mówi stare przysłowie, a jego mądrość potwierdzają lekarze. Wątroba nie boli, gdyż nie jest unerwiona, natomiast dolegliwości pojawiają się, gdy chora wątroba się powiększa, czyli „puchnie”.

Najczęściej choruje wskutek zatrucia alkoholem, lekami, toksycznymi związkami oraz z powodu „żółtaczki zakaźnej”, czyli wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C (rzadziej D, E lub G). Jednym z częściej występujących schorzeń jest stłuszczenie wątroby. Człowiek z chorą wątrobą traci siły, męczą go wzdęcia, brak apetytu, czasem nudności i wymioty, bóle mięśni i stawów.

U prawie połowy chorych schorzenia te pozostają nierozpoznane i nie są prawidłowo leczone.

Wątroba w organizmie pełni funkcję wielkiego laboratorium. Wszystko, co człowiek zje czy wypije, musi być w w niej „przetworzone”.

Również bardzo wiele substancji, jak cholesterol, glukoza, białka i hormony, ulega metabolizmowi w wątrobie - tłumaczy prof. dr hab. Tomasz Smiatacz, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych.

Pokarm trafia wpierw do żołądka i jelit, gdzie jest trawiony i wchłaniany, następnie żyłą wrotną przepływa przez wątrobę, gdzie unieszkodliwiane są substancje toksyczne, natomiast cenne i potrzebne składniki są „przepakowywane”. Dla przykładu, białka rozkładane są do aminokwasów, które następnie transportowane są do narządów jako materiał budulcowy czy paliwo do komórek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany