Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść nabiał?

(jed)
Jogurt, kefir, zsiadłe mleko powinny codziennie gościć na naszych stołach. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

.

Produkty te różnią się jedynie rodzajem bakterii, które przerabiają słodkie mleko (najczęściej krowie) na jogurt lub kefir.
Naturalne zjawisko zachodzące w mleku pozwalało nie tylko dłużej je przechowywać, ale także lepiej wykorzystywać jego właściwości.

Już starożytni wiedzieli, że jogurt, kefir czy zsiadłe mleko są niezwykle cenne dla zdrowia. Wpływają na pracę jelit, poprawiają przemianę materii, oczyszczają organizm i poprawiają wygląd skóry oraz wzmacniają zęby i kości, budują mięśnie. Do tego są bogatym źródłem wapnia, który jest lepiej przyswajalny przez organizm niż wapń znajdujący się w słodkim mleku. Bakterie rozkładają zawarte w mleku białko oraz cukier mleczny, czyli laktozę, dzięki czemu nie wywołują bólu brzucha, wzdęć i rozwolnienia oraz reakcji alergicznej.

Najzdrowszy jest jogurt naturalny, bez dodatków. Jeśli ktoś lubi płynny, może wybrać tradycyjny jogurt. Jeśli woli gęsty, ma do wyboru jogurty typu greckiego. Można je jeść bez dodatków lub mieszać z owocami, miodem, orzechami. W wersji pikantnej nadaje się jako zamiennik niezdrowej i kalorycznej śmietany. Sprawdza się w sałatkach, jako baza dressingu i zagęstnik do zup i sosów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany