Dieta bezmięsna to mniejsze ryzyko wszystkich rodzajów raka! Sprawdź, jak maleje zagrożenie przy różnych typach diety wegetariańskiej

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Co zamiast mięsa? Jest mnóstwo zamienników różnych produktów, ale nie trzeba wcale kupować gotowych kiełbasek i wędlin. Znacznie bardziej polecane są dania domowe, np. kotleciki z cieciorki lub innych nasion roślin strączkowych.
Co zamiast mięsa? Jest mnóstwo zamienników różnych produktów, ale nie trzeba wcale kupować gotowych kiełbasek i wędlin. Znacznie bardziej polecane są dania domowe, np. kotleciki z cieciorki lub innych nasion roślin strączkowych. serezniy/123RF
Udostępnij:
Najnowsze badania potwierdziły wreszcie dobitnie, że dieta chroniąca przed nowotworami to menu bez mięsa. Wyłączenie go z jadłospisu pomaga obniżyć ryzyko rozwoju wszystkich typów nowotworów, a korzyści są zależne od tego, jak bardzo roślinna jest reszta menu. Sprawdź, jak można zmniejszyć zagrożenie rakiem za pomocą różnych typów wegetarianizmu.

Wiele badań sugerowało już istotny związek między jedzeniem mięsa i zwiększonym prawdopodobieństwem rozwoju niektórych rodzajów nowotworów. W ślad za wytycznymi światowymi również polscy eksperci zalecili ograniczenie spożycia tego produktu.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia (dziś NIZP – PZH) prawidłowa, prozdrowotna dieta powinna uwzględniać nie więcej niż pół kilograma mięsa tygodniowo, przy czym liczba ta dotyczy jego postaci surowej.

W nowych pracach przeprowadzonych przez Uniwersytet Oksfordzki udało się właśnie potwierdzić, że osoby ograniczające mięso i inne produkty zwierzęce rzadziej zapadają na nowotwory jako takie.

Aby określić związek między różnym poziomem spożycia mięsa na prawdopodobieństwo zdiagnozowania raka, poddano analizie dane 472 377 osób z bazy UK Biobank, zbierane na przestrzeni 11,4 lat. Początkowo u żadnego uczestników, którymi były osoby w wieku 40-70 lat, nie stwierdzono choroby nowotworowej. Z biegiem lat rozwinęła się ona u 54 961 osób.

Polecamy także:

Na podstawie składu diety każdego z uczestników zakwalifikowano do jednej z grup, po czym oszacowano zagrożenie zachorowaniem na najczęściej występujące nowotwory w porównaniu z mięsożercami – tak zdefiniowano osoby jedzące czerwone i białe mięso, w tym również przetworzone w postaci wędlin, częściej niż 5 razy w tygodniu.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Zwieger

Zwieger Chochla Z Wylewką Obsidian 33cm 370305

117,91 zł47,99 zł-59%
miejsce #2

Berlinger Haus

BerlingerHaus Zestaw Noży 6el Emerald (BH2511)

200,37 zł97,66 zł-51%
miejsce #3

Leifheit

Leifheit Trzepaczka do piany Proline (03031)

39,00 zł24,00 zł-38%
miejsce #4

Leifheit

Leifheit Pęseta Kuchenna 30Cm (3225)

46,00 zł35,00 zł-24%
miejsce #7

Gefu

Gefu zestaw foremek profi-ring g-12170

219,00 zł189,90 zł-13%
miejsce #9

Zwilling

Zwilling Pro Tłuczek Do Mięsa 27 Cm (371600390)

209,82 zł189,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Oto wyniki, jakie otrzymano:

  • U osób o niskim spożyciu mięsa, które sięgały po te same produkty, co mięsożercy, ale najwyżej 5 razy w tygodniu, ryzyko rozwoju raka było o 2 proc. mniejsze niż w przypadku spożycia codziennego.
  • Peskatarianie, czyli osoby, które nie jedzą mięsa ssaków, ale nie unikają mięsa ryb, chorowały na nowotwory o 10 proc. rzadziej niż mięsożercy.
  • Wegetarianie, czyli osoby rezygnujące z mięsa, a zwłaszcza weganie (unikający wszystkich produktów odzwierzęcych), byli o 14 proc. mniej narażeni na rozwój nowotworów niż inne grupy.
  • Co więcej, dieta wegetariańska okazała się szczególnie korzystna dla kobiet po menopauzie, zmniejszając zagrożenie rakiem piersi o 18 proc.
  • U mężczyzn będących jaroszami zagrożenie rakiem prostaty było niższe o 31 proc., a u jedzących ryby – o 20 procent.
  • Samo zmniejszenie ilości mięsa i sięganie po nie nie częściej niż w pięć dni w tygodniu wiązało się też z mniejszym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego (o 9 proc.)

Tak, jak w przypadku wszystkich analiz danych z brytyjskiego Biobank i podobnych baz, naukowcy podkreślają fakt stwierdzenia korelacji, a nie – związku typu przyczyna-skutek między badanymi z kwestiami. Badacze obserwują ponadto, że osoby ograniczające mięso i całkiem rezygnujące z jego spożycia stosują dodatkowo inne prozdrowotne strategie, a ich dieta jest ogólnie bardziej wartościowa niż w przypadku mięsożerców. Niemniej nie można pomijać tak ważnych wniosków, które mogą znacząco wspomóc profilaktykę chorób nowotworowych.

Dowiedz się także na temat:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Duże śniadanie nie pomaga schudnąć

Materiał oryginalny: Dieta bezmięsna to mniejsze ryzyko wszystkich rodzajów raka! Sprawdź, jak maleje zagrożenie przy różnych typach diety wegetariańskiej - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie