9/14
Komosa należy do ziaren o najwyższej zawartości białka i...
fot. evitaochel/pixabay.com

Mleczko z komosy ryżowej (quinoa)

Komosa należy do ziaren o najwyższej zawartości białka i składników mineralnych, m.in. potasu, żelaza, magnezu czy krzemu. Jest też źródłem skwalenu, rzadko występującej w produktach spożywczych korzystnej substancji tłuszczowej, która m.in. nasila syntezę kolagenu w skórze, zmniejsza stres oksydacyjny i chroni materiał genetyczny przed uszkodzeniami. Tak jak mleczko konopne i z nerkowców nie jest tak powszechnie dostępne, jak np. sojowe, ale warto go spróbować.

10/14
Siemię konopne należy do najlepszych roślinnych źródeł...
fot. sweetlouise/pixabay.com

Mleczko konopne

Siemię konopne należy do najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, a jego białko ma tak korzystny profil aminokwasowy, jak soja, co wśród produktów nie pochodzących od zwierząt jest stosunkowo rzadkie. Jest też wyjątkowo bogate w potas, cynk, żelazo i magnez. Dzięki temu otrzymane z niego mleczko również jest źródłem cennych składników, co rekompensuje jego dość wysoką cenę.

11/14
Wadą gotowych napojów roślinnych jest wysoka cena, sięgająca...
fot. rawpixel/pixabay.com

Przepis na mleko roślinne

Wadą gotowych napojów roślinnych jest wysoka cena, sięgająca kilkunastu złotych (choć te sojowe, które są już rozpowszechnione, mogą być nawet o połowę tańsze). Problemem jest też ich i litrowe opakowania – gdy mleczka dolewa się np. jedynie do kawy, pozostała część napoju szybko kwaśnieje.

Jest na to sposób: miksować mleczko w domu, co zajmuje 1-2 minuty i zapewnia napój, który co prawda trzeba zużyć w ciągu kilku godzin, ale zawiera wszystkie składniki z surowca. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się miniblender o dużej mocy, bo tylko taki jest w stanie dokładnie rozdrobnić surowiec, a nawet spienić napój.

Mleczko najlepiej przygotować z orzechów bez skórek. Smakuje lepiej, gdy są podprażone. Najlepiej zrobić to w piekarniku o temperaturze 100-140 stopni Celsjusza, by nie przypiekły się, tylko nabrały rumianego koloru. Najłatwiej jest użyć gotowych płatków migdałowych w proporcji 1-3 łyżki na szkl. wody źródlanej, mineralnej niegazowanej lub przegotowanej. Otrzymane mleczko będzie smaczniejsze i zdrowsze niż to z kartonu.

12/14
Na polskim rynku dominują napoje roślinne z kilku rodzajów...
fot. geografika/123RF

Na polskim rynku dominują napoje roślinne z kilku rodzajów nasion. Znacznie trudniejsze do kupienia i droższe są mleczka wyprodukowane np. z orzechów laskowych, cieciorki czy konopi. Często są bardziej wartościowe niż np. napój z owsa lub ryżu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kibice Widzewa szczelnie wypełnią stadion w Łodzi w trakcie meczu z Lechem

Kibice Widzewa szczelnie wypełnią stadion w Łodzi w trakcie meczu z Lechem

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Zobacz również

Uczniowie dotarli do wychowawczyni mieszkającej w Warcie i przywieźli ją na spotkanie

Uczniowie dotarli do wychowawczyni mieszkającej w Warcie i przywieźli ją na spotkanie

Kibice Widzewa szczelnie wypełnią stadion w Łodzi w trakcie meczu z Lechem

Kibice Widzewa szczelnie wypełnią stadion w Łodzi w trakcie meczu z Lechem