Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszne! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej.
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej. Fot. Justyna Kalemba
Truskawki i serek mascarpone to połączenie idealne! Macie ochotę na pyszny deser z truskawkami? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Deser z truskawkami i serem mascarpone to prawdziwy rarytas! Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy!

  • Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami
  • Truskawkowe tiramisu z migdałami
  • Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami
  • Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami
  • Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
  • Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny.
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Składniki na ok. 5 porcji: 

  • 500 g mascarpone 
  • 400 g truskawek 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania) 
  • 80 g herbatników 
  • mięta do przybrania 

Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Truskawkowe tiramisu z migdałami.
Truskawkowe tiramisu z migdałami. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1/2 kg truskawek
  • gorzka czekolada lub listki mięty

Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą .

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami.
Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami. Fot. Justyna Kalemba

Składniki na bezy (5 sztuk)

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny (łyżka)
  • szczypta soli

Składniki na krem z serka mascarpone i śmietanki

  • opakowanie serka mascarpone (50 dag)
  • śmietana 30 proc. (25 dag)
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo

  • truskawki (około 30 dag)

Wykonanie
Zrobić klasyczną bezę, czyli ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubijając dalej, dodawać po trochę cukru. Ubijać do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier puder. Chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać ręcznie.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć pięć kształtnych bez , tak aby na środku zostało miejsce na krem.
Bezy włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 100 stopni.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni około dwóch godzin.
W międzyczasie zrobić krem z mascarpone i śmietanki.
Śmietanę i mascarpone wyciągnąć z lodówki (muszą być dobrze schłodzone) i dać do miski. Dodać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krem przełożyć na upieczone i wystudzone bezy, przybrać truskawkami.
Przepis Justyny Kalemby

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.
Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki

  • 2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete

Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone.
Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone. Fot. Stanisław Romek

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • żółtko
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Składniki na galaretkę truskawkową

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
Najpierw zrobić ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować ok. 10-15 minut, aż owoce trochę się rozpadną, a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto wałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tartę przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tartę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone.
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 8 białek 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 g truskawek 
  • 50 g borówek 
  • 1 mały słoiczek wiśni  
  • 400 g cukru kryształu 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny 
  • cukier puder do posypania po wierzchu 
  • kilka truskawek 
  • listki świeżej mięty

 

Wykonanie 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy około 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła. 
150 g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z mascarpone pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska