Desery z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszne! [PRZEPISY] 01.07.21

opr. Magda Smoleń
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej.
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej. Fot. Justyna Kalemba
Truskawki i serek mascarpone to połączenie idealne! Macie ochotę na pyszny deser z truskawkami? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Deser z truskawkami i serem mascarpone to prawdziwy rarytas! Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy!

  • Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami
  • Truskawkowe tiramisu z migdałami
  • Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami
  • Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami
  • Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
  • Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny.
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Składniki na ok. 5 porcji: 

  • 500 g mascarpone 
  • 400 g truskawek 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania) 
  • 80 g herbatników 
  • mięta do przybrania 

Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Truskawkowe tiramisu z migdałami.
Truskawkowe tiramisu z migdałami. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1/2 kg truskawek
  • gorzka czekolada lub listki mięty

Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą .

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami.
Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami. Fot. Justyna Kalemba

Składniki na bezy (5 sztuk)

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny (łyżka)
  • szczypta soli

Składniki na krem z serka mascarpone i śmietanki

  • opakowanie serka mascarpone (50 dag)
  • śmietana 30 proc. (25 dag)
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo

  • truskawki (około 30 dag)

Wykonanie
Zrobić klasyczną bezę, czyli ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubijając dalej, dodawać po trochę cukru. Ubijać do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier puder. Chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać ręcznie.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć pięć kształtnych bez , tak aby na środku zostało miejsce na krem.
Bezy włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 100 stopni.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni około dwóch godzin.
W międzyczasie zrobić krem z mascarpone i śmietanki.
Śmietanę i mascarpone wyciągnąć z lodówki (muszą być dobrze schłodzone) i dać do miski. Dodać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krem przełożyć na upieczone i wystudzone bezy, przybrać truskawkami.
Przepis Justyny Kalemby

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.
Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki

  • 2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodów

Tajemnica Marchewki

Wideo

Materiał oryginalny: Desery z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszne! [PRZEPISY] 01.07.21 - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie