reklama

Dania z gęsiny i desery z jabłkiem w jesiennej edycji Festiwalu Dobrego Smaku

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Zaktualizowano 
Tatar z piersi gęsi, pierogi z gęsiną, łazanki z gęsiną czy udko z gęsi w sosie śliwkowym, a na deser migdałowa tarta z jabłkiem lub koszyczki bezowe z karmelizowany jabłkiem – tych oraz wielu innych dań z gęsiną i jabłkiem w roli głównej można będzie skosztować już w ten weekend. 16 restauracji i kawiarni w Łodzi, Pabianicach i Aleksandrowie zaprasza już w dniach 8-11 listopada do kulinarnego świętowania pod hasłem „Smakujemy Niepodległość”.

- To już piąta jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku – zapowiada Barbara Sokołowska-Urbańczyk, jego organizatorka. - Chcemy w ten sposób wracać do polskiej tradycji – w XVIII wieku gęś owsiana hodowana u nas nie tylko gościła na naszych stołach, ale była towarem eksportowym. 11 listopada jedliśmy gęsinę obowiązkowo. Dlatego chcemy ten zwyczaj z okazji Święta Niepodległości przywrócić. Tym bardziej, że mięso gęsi zawiera dużo białka, minerałów, witaminy A, E i z grupy B. Warto docenić jego walory.
Ceny dań 29-37 zł, deserów do 17 zł.

Wykaz restauracji wraz z ich menu znajdziecie na stronie festiwaldobregosmaku.eu.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie