W skrócie
Co zrobić z jedzeniem z lodówki?
Zanim zabierzemy się do mycia lodówki, należy wyjąć jedzenie z półek. Na samym początku należy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Szczególnie gdy napisane jest na nich „należy spożyć do…”. Te z krótkim terminem należy zjeść w pierwszej kolejności i przy ponownym umieszczeniu w lodówce położyć je bliżej drzwi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć więcej porad
Jak często myć lodówkę?
Mycie lodówki powinno odbywać się raz w tygodniu. To urządzenie może być miejscem rozwoju bakterii, które powodują zatrucia pokarmowe. Myjąc lodówkę, należy pamiętać o dolnych szufladach i półkach na drzwiach lodówki. Jeśli korzystacie z przezroczystych pojemników do organizacji żywności lub obrotowych tacek, to też trzeba je dokładnie umyć.
Gdy myjecie lodówkę i chcecie rozmrozić zamrażarkę, to możecie wyłączyć urządzenie z prądu. Jeśli jednak odświeżacie samą lodówkę, to zostawcie ją podłączoną do kontaktu. Dzięki temu oszczędzicie sobie dodatkowej pracy. Następnie można zabierać się za czyszczenie zabrudzeń po jedzeniu.
Czym myć lodówkę?
Lodówki nie powinny być myte silnymi środkami chemicznymi. Głównie dlatego, że umyte powierzchnie mają kontakt z jedzeniem. Wystarczy wymieszać: