Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy wiesz, jak grillować? Podajemy zasady grillowania, aby potrawa była smaczna

(lb)
Maciej Gapinski
Podpowiadamy, jakich zasad przestrzegać, aby potrawa z rusztu była ucztą dla podniebienia.

* Mięso przed wrzuceniem na ruszt wymaga specjalnego przygotowania – wcześniej należy je zamarynować. Dzięki temu po zdjęciu z grilla będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.
* Marynatę możemy przyrządzić na bazie oleju, do którego dodamy przyprawy i zioła. Sypkich przypraw nie używajmy w nadmiarze, gdyż podczas grillowania spalają się i mogą przywierać do rusztu.
* Do marynaty dodajmy odrobinę octu winnego lub soku z cytryny – są kwaśne, więc rozluźnią włókna mięśniowe. Zmiękczy je także zalewa z alkoholu.
* Mięso warto nakłuć – w ten sposób marynata lepiej w nie wsiąknie. Tak przygotowane włóżmy do specjalnych woreczków spożywczych i zostawmy na 1 – 2 dni w lodówce.
* Do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon.
* Uważajmy, aby przygotowując mięso nie przesolić go. Podczas grillowania odparowuje z niego woda, a sól pozostanie. Szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli.
* Mięso możemy posmarować z obu stron olejem – ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody.
* Jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca.
* Cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz – w ten sposób nie staną się suche.
* Ryby i warzywa można trzymać w marynacie krócej, przez kilka godzin.
* W przypadku polędwicy wołowej możemy zrezygnować z zaprawiania. Jest wystarczająco delikatna i smaczna.
* Nie grillujemy mięsa mrożonego, a jedynie świeże.
* Kawałki mięsa, które zamierzamy wrzucić na ruszt, powinny być podobnej grubości (zazwyczaj ok. 2 cm).
* Mięso powinno być pokrojone w nieduże kawałki, by wszystkie porcje upiekły się równomiernie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany