Za dużą, dwukilogramową główkę kapusty na rynku trzeba zapłacić 2,50 zł. Za mniejszą ok. kilogramową główkę żądano 1,50 zł. Za kilogram kiszonej kapusty trzeba było zapłacić cztery razy więcej, bo ok. 6 zł.
Szatkowanie kapusty jest kłopotliwe i czasochłonne. Dlatego za 10 kg na przygotowanej juz do kiszenia na Zjazdowej żądano od 13 do 15 zł i jest to już taka cena, ze opłaca się samemu kisić. W zeszłym roku główki jak i szatkowana kapusta były o połowę droższe. Wówczas lepiej opłacało się kupić kiszoną w sklepie lub na targu, nawet po 4 zł/kg. W tym roku warto się zastanowić, czy nie ukisić jej w domowych warunkach., szczególnie że potrzebna jest jedynie sól, a nadawać do jedzenia będzie się juz po 2 tygodniach. Można ją przechowywać w mrozy nawet na balkonie.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas