Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy warto jeść szparagi

(lb)
Pieczone, ugotowane w wodzie czy na parze – przygotowanie szparagów zależy wyłącznie od naszej pomysłowości. Możemy posłużyć się sprawdzonymi przepisami lub puścić wodze fantazji i zacząć eksperymentować w kuchni. - Szparagi świetnie pasują jako dodatek do mięs, zapiekanek, tart warzywnych, pizz czy sałatek – przekonuje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. - Smakują wybornie także, gdy serwujemy je jako samodzielne danie. Wystarczy oczyszczone szparagi skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na kilka minut na ruszt.

Bogactwo cennych składników odżywczych

Zobacz też: Życzenia na 40 urodziny

Szparagi zawierają wysoką zawartość białka dzięki czemu stanowią sycące danie. Ich kaloryczność wynosi jedynie 18kcal/100g, więc spokojnie możemy wprowadzić je do naszego jadłospisu będąc na diecie. Dobrze wpływają na nasz organizm, pomagając mu sprawnie funkcjonować i przyczyniają się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących dziecko. Szparagi to również źródło sporej dawki wapnia, magnezu, potasu oraz witamin C, K, A, E i B. Bardzo cenną substancją, która się w nich znajduje jest glutation, który wzmacnia system odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspomaga procesy regeneracji.
Łagodne lub ostre

Życzenia urodzinowe

W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie,
o wyrazistym i ostrym smaku. Przy zakupie musimy sprawdzić czy szparagi są świeże – mają wtedy sprężyste, jasne główki i połyskujące pędy, a po przełamaniu tryska z nich sok.

Wierszyki na zakończenie roku szkolnego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany