1/8
Połączenie pomidora z ogórkiem sprawia, że wydzielają się...
fot. stockasso/123rf.com

Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw

Połączenie pomidora z ogórkiem sprawia, że wydzielają się szkodliwe związki? Czy oby na pewno to prawda? Poznaj najczęstsze mity na temat pomidorów i przestań w nie wierzyć!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/8
To najczęściej powtarzany mit dotyczący łączenia produktów...
fot. nadianb/123rf.com

Pomidorów nie można łączyć z ogórkiem MIT

To najczęściej powtarzany mit dotyczący łączenia produktów żywnościowych. Mówi on o rzekomym szkodliwym działaniu takiego połączenia, które sprawia, że w czasie połączenie obu warzyw wydzielają się szkodliwe związki. Ma on swoje źródło w zawartym w świeżych ogórkach składniku jakim jest askorbinaza. Jest to enzym, który powoduje rozkład witaminy C zawartej w pomidorach, ale też w innych warzywach. Jednak efekt działania askorbinazy jest krótkotrwały. Po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy i nie ma już wpływu na witaminę C zawartą w innych spożywanych przez nas produktach.

Dodatkowo pomidory nie są źródłem witaminy C, więc zjedzenie jednej porcji sałatki z zawartością pomidora i ogórka nie pozbawi nas dużej dawki tej witaminy. Dużo większe jej ilości znajdziemy w papryce, bakłażanie czy brokułach. Najważniejsze jest, aby codziennie spożywać różne warzywa i owoce w zalecanej ilości 400 g na osobę dorosłą. Dzięki temu zapewnimy sobie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania porcję witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

3/8
Pomidory należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu, aby...
fot. andreypopov/123rf.com

Pomidory powinny być przechowywane w lodówce MIT

Pomidory należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu, aby mogły one dojrzeć i nabrać wyrazistego smaku. Do tego nie potrzebują światła słonecznego, więc nie musisz trzymać ich na parapecie czy balkonie, bo to tylko przyspieszy utratę przez nie wody i wysychanie. Dopiero w pełni dojrzałe pomidory możesz włożyć do lodówki, aby przedłużyć ich trwałość.

4/8
Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa i owoce,...
fot. larryratt/123rf.com

Przetwory pomidorowe są mniej wartościowe od surowych pomidorów MIT

Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa i owoce, najlepiej uprawiane we własnym ogródku, bez użycia środków chemicznych i spożywane niedługo po ich zerwaniu. Jednak w przypadku pomidorów przetwory takie jak przeciery czy passaty są równie wartościowe, co surowe warzywa. Zwykle nie zawierają one żadnych innych składników poza pomidorami, a dzięki pasteryzacji zachowują większość cennych mikroelementów oraz witamin i mają długą przydatność do spożycia. Dodatkowo przetwory pomidorowe zawierają większą ilość likopenu, ponieważ mają one mniej wody, co sprawia, że składnik ten jest bardziej skoncentrowany. Natomiast dzięki obróbce termicznej ten cenny antyoksydant staje się łatwiej przyswajalny przez organizm.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pampersy na murawie. Tak kibice Pogoni powitali piłkarzy w Szczecinie po finale

Pampersy na murawie. Tak kibice Pogoni powitali piłkarzy w Szczecinie po finale

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

Pijana 46-latka kierowała samochodem bez opon. Kobieta jechała na samych felgach!

Pijana 46-latka kierowała samochodem bez opon. Kobieta jechała na samych felgach!

Zobacz również

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Wernisaż prac dyplomowych absolwentów Liceum Plastycznego w Łodzi

Wernisaż prac dyplomowych absolwentów Liceum Plastycznego w Łodzi