Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy opłaca się kisić ogórki małosolne? Lepiej zrobić samemu niż kupić gotowe? CENY

(KZ)
Chociaż sezon na prawdziwe, polne ogórki zacznie się pod koniec lipca, to już teraz ogromnym zainteresowaniem cieszą się gotowe zestawy do domowego kiszenia ogórków.

Nic tak nie smakuje w upalne dni jak ogórki małosolne.

CENY małosolnych na łódzkich rynkach

Na Zielonym Rynku przy pl. Barlickiego za kilogram małosolnych trzeba zapłacić ok. 12 zł. Taka sama cena jest na Górniaku. Na dolnym Rynku można je kupić już od 10 zł/kg. Drogo, chociaż w porównaniu z cenami chociażby sprzed dwóch miesięcy kosztują one dwa razy taniej. Najdrożej jest, paradoksalnie, na rynku hurtowym „Zjazdowa”, bo tam cena wynosi aż 16 -17 zł/kg.

Ile wyniesie kiszenie ogórków

Ale jeżeli zdecydujemy się sami kisić ogórki to wyjdzie jeszcze taniej niż na rynku. Kilogram kiszeniaków na Zielonym Rynku kosztuje 6 zł, tyle samo na Górniaku i Bałuckim Rynku. Najtaniej jest na „Dolnym”, bo można je kupić już nawet od 3 do 5 zł za kilogram. Taka sama cena jest na rynku hurtowym przy ul. Zjazdowej. Zestaw do kiszenia, czyli koper, czosnek i cząstka chrzanu kosztuje na rynkach 2-3 zł i wystarcza na 2 kilogramy ogórków. Domowe małosolne kosztują nas więc najwyżej 7 zł za kilogram.

Ze wszystkich składników koniecznych do ich przygotowania najdroższy jest czosnek, bo za ładną główkę trzeb zapłacić aż 2- 3 zł. Garść młodego kopru to wydatek 1- 2 zł. Tani jest chrzan, bo za kilogram zapłacimy już od 10 zł (Zjazdowa), chociaż na rynkach kosztuje więcej od 15 do nawet 20 zł (Górniak).

Ogórki małosolne PRZEPIS

A przepis na wykonanie domowym sposobem ogórków małosolnych jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet kuchenny ignorant. Do ogórków, najlepiej ułożonych w kamionkowym naczyniu, dajemy wszystkie przyprawy. Potem przygotowujemy zalewę: na litr wody dajemy łyżkę stołowa soli. Garnek ustawiamy w chłodnym miejscu i już po 2-3 dniach mamy smaczne, własne, ogórki małosolne. Jeżeli chcemy by miały chrupiąca skórkę musimy dać dużo chrzanu. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki gałązkom kopru i 2 -3 listkom laurowym. Gdy mamy zamiar od razu przygotować większa liczbę ogórków, przechowujemy je w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany