Cztery trasy i 80 dań dookoła świata. Rusza Jemu w Łodzi Food Fest 2020

Piotr Jach
Piotr Jach
Centralna Gastromachina uczestniczy w festiwalu Jemy w Łodzi od początku jego istnienia. Specjalnością lokalu są burgery, ale na festiwalu serwować będzie bifanę, czyli bułkę z wieprzowiną po portugalsku (trasa „Street food świata”).
Centralna Gastromachina uczestniczy w festiwalu Jemy w Łodzi od początku jego istnienia. Specjalnością lokalu są burgery, ale na festiwalu serwować będzie bifanę, czyli bułkę z wieprzowiną po portugalsku (trasa „Street food świata”). Piotr Jach
W dniach od 11 do 20 września odbywać się będzie w Łodzi największy obecnie festiwal kulinarny w mieście: Jemy w Łodzi Food Fest, którego tematem przewodnim będą „Kuchnie świata”.

– Będzie to najbogatszy ze wszystkich dotychczasowych festiwali, bo do udziału w nim zgłosiło się aż 60 lokali, które podzieliliśmy na cztery trasy kulinarne: „Street food świata”, „Pierogi świata”, „Makarony świata” i „Desery świata” – zapowiada Izabella Borowska, współtwórczyni imprezy. – Festiwalowi goście będą mogli spróbować łącznie prawie 80 dań z kuchni różnych regionów Ziemi!

Wybierając rodzaje tras, kierowałyśmy się nie tylko popularnością poszczególnych kategorii, ale również tym, aby festiwalowe propozycje nadawały się do wzięcia na wynos. Restauracje stanęły na wysokości zadania, a na gości będzie czekało wiele wyjątkowych i niepowtarzalnych propozycji. W trasie street food królują burgery, ale zamiast tradycyjnej wołowiny znajdziemy w nich między innymi baraninę, jagnięcinę, ozory czy poliki wołowe. Wśród makaronów mamy prawdziwy pojedynek Włoch z Azją – po jednej stronie klasyczne tagliatelle lub nadziewane cappelli, po drugiej: soba, udon czy bun. Do tego pierogi z owocami morza, kaczką lub dzikiem, a na deser sernik tymiankowo-cytrynowy, tiramisu na bazie aperola czy malabi (pudding z wodą różaną).

Nowością programu Jemy w Łodzi Food Fest jest klub kolacyjny „Przy Stole”. Będą to kameralne kolacje dla maksimum 20 uczestników ceniących sobie na równi dobrą kuchnię, poznawanie nowych ludzi i rozmowy o gotowaniu i jedzeniu. Pierwsza taka kolacja odbędzie się w restauracji Hamra (cena: 79 zł/os.).

Jak co roku festiwalowi będą towarzyszyć imprezy dodatkowe: szkolenia, degustacje i warsztaty.

Pełna lista Lokali biorących udział w Jemy w Łodzi Food Fest:

  • Agrafka
  • Al Dente
  • Arteria
  • Bałucki Burger
  • Bawełna
  • Bierhalle Piotrkowska
  • Bistro Book&Cook
  • Breadnia 2
  • Centralna Gastromachina
  • Cochise
  • Doki
  • Domowe Przysmaki
  • Dzień Dobry Caffe
  • Ekspres do Kawy
  • Fabryka Wełny / Przędzalnia
  • Falla
  • Fatamorgana
  • Galicja
  • Gęsi Puch
  • Halong Zgierska
  • Hamra
  • HOT Wok&Pot
  • Imber
  • King Kong
  • Krasnolód
  • Krowarzywa
  • La Vende Bistro
  • Las Tablas
  • Len i Bawełna
  • Łódzka Cafe
  • Mafiosso Burgers
  • Mały Taj
  • Mitmi
  • NÓŻ
  • Otwarte Drzwi
  • Parnik
  • Pawilon
  • Piekarnia
  • Pin Up American Burger
  • Pittu Pittu
  • PizzaNova
  • Pop’n’Art
  • Raan Raan
  • Rajskie Jadło
  • Rajskie Jadło Zachodnia
  • Roni Burger
  • Shamo
  • Szpulka
  • Taboo Sushi
  • Tajska Hot Spoon
  • Tawerna Pepe Verde
  • Tel Aviv
  • The Chef
  • Tłusty Śledź
  • Toskania
  • U Kretschmera
  • Umamitu
  • Wall Street BBQ
  • Weranda
  • Zielona

Strajk. Górnicy zostają pod ziemią

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie