Jest również skuteczny jak silne leki zwalczające choroby. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy łatwo o przeziębienia i infekcje, warto go wprowadzić do jadłospisu.
Ząbki czosnku zawierają lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry oraz organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Zmiażdżone świeże ząbki wydzielają allicynę - substancję, która ma silne działanie antybiotyczne.
W czosnku znajdują się witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także minerały: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki, jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Chociaż selen i german występują w ilościach śladowych, mają duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych, zahamowaniu rozwoju czy nawet ich wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany jako pomocny w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia.
Czosnek to nasz sprzymierzeniec w walce z:
- wirusami
- bakteriami
- pasożytami
- toksynami.
Skutecznie działa w profilaktyce:
- przeciwgrzybiczej
- nowotworowej
- chorób układu trawiennego.
Sposób na przykry zapach i smak po zjedzeniu czosnku
- przegryzać natkę pietruszki, selera lub liście mięty
- zjeść ząbek wieczorem w sałatce czy kanapce, dokładnie wymyć i wypłukać zęby - rano nie powinno być problemu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?