Warto o sałatach wiedzieć jednak więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie potrawy. W wielu domach niedzielny obiad nie może obyć się bez sałaty masłowej. Polewamy ją śmietaną i serwujemy do drugiego dania. Jej delikatny, lekko słodkawy smak dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet z łososiem. Jest jednak bardzo nietrwała, dlatego należy ją zjeść jak najszybciej po zakupie, a potrawy z nią spożywać natychmiast po przygotowaniu.
Sałatę lodową lubimy za jędrne i kruche liście oraz łagodny smak. Możemy kroić ją nożem ze względu na kruchość i zwartą główkę, możemy przechowywać ją też w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności i smaku. Choć najczęściej z sałatą lodową przygotowujemy sałatki Cezar i gyros, zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie stworzy z rybami i owocami morza. Jej smak znakomicie podkreśli też czosnek.
Sałata pekińska pochodzi z Dalekiego Wschodu, jej podłużne pokarbowane liście są miękkie i delikatne. Możemy podawać ją na ciepło jako dodatek do zup, mięs lub wykorzystać w zapiekankach. Pasują do niej sosy na bazie majonezu. Sprawdzi się jako składnik sałatek o egzotycznym smaku, podkreślonym imbirem, olejem sezamowym czy sosem sojowym.
Z kolei sałata rzymska ma sztywne mięsiste liście. Zagra zarówno z sosami winegret, jak i z gęstszymi dresingami na bazie majonezu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział