reklama

Czego nie lubi wątroba? Sprawdź, jakie produkty szkodzą najbardziej, a jaka dieta sprzyja jej zdrowiu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Zaktualizowano 
Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. rawpixel/pixabay.com
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Warto więc wiedzieć, czego nie lubi, a co jej sprzyja – sprawdź, jak twoja dieta może wspomóc regenerację wątroby!

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje szereg niezbędnych do życia związków. Problem w tym, że współczesna dieta i styl życia wcale jej tego nie ułatwia. Co więc robić, żeby jej nie szkodzić? Przede wszystkim ograniczyć szkodliwe dla niej produkty!

Dowiedz się, czego nie lubi wątroba:

Wątroba a dieta – co radzą specjaliści?

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia.

Wątroba – dieta, która wspiera

Wątroba nie lubi przede wszystkim przesady, a więc nienaturalnych proporcji składników nie tylko w nowoczesnej żywności, ale też całym jadłospisie. Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, menu dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów, którą podaje w swojej nowej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber) obejmuje następujące produkty:

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Czytaj także

Autorem zaleceń jest jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała.

Zobacz, które produkty spożywcze pomagają łagodzić dolegliwości bólowe – wypróbuj je, zanim sięgniesz po leki szkodliwe dla wątroby:

Wideo

Materiał oryginalny: Czego nie lubi wątroba? Sprawdź, jakie produkty szkodzą najbardziej, a jaka dieta sprzyja jej zdrowiu - Strona Zdrowia

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
16 kwietnia, 16:33, Ptyś:

W Polsce na wątrobę szkodzi nadmierne spożycie wafelka ze zwłokami w środku.

Olo strasznie smiesnr

G
Gosia

Umiarkowana dieta wskazana jest każdemu. Ja swoją dietę wspomagam witaminami w postaci soków wg. zaleceń https://terapiasokami.pl/watroba-soki. Soki robię samodzielnie w wyciskarce, nie kupuję w sklepie. Zdrowie mam super, energię i młody wygląd. Dobrze jest uprawiać jakiś sport i ograniczyć spożycie używek, mięsa i słodyczy.

P
Ptyś

W Polsce na wątrobę szkodzi nadmierne spożycie wafelka ze zwłokami w środku.

Dodaj ogłoszenie