Czarna porzeczka jeden z najzdrowszych skarbów z polskich ogrodów wraca do łask

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Zaktualizowano 
Jarosław Ziarek
Jeszcze niedawno zjedzenie czarnej lub czerwonej porzeczki prosto z krzaczka graniczyło z cudem (chyba, że ktoś miał babcię ze starym ogrodem), a kupienie jej na targowisku było po prostu niemożliwe.

Widzew Błękitni na żywo

Na szczęście stare, rodzime odmiany owoców powoli wracają. I bardzo dobrze, bo czarna porzeczka ma więcej antyoksydantów niż modne borówki amerykańskie i więcej niż one witaminy C. Do tego są bardzo tanie. Można je kupić już za 4 zł za kilogram. Warto więc w sezonie odstawić promowane przez kolorowe czasopisma egzotyczne super foods i sięgać po rodzime przysmaki, dojrzewające w słońcu, pełne smaku i zapachu. Doskonale nadają się na letnią zupę owocową, pierogi, modne koktajle owocowo-warzywne, czy zjadane na surowo.

polecane: TELEMAGAZYN reality show królują

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie