reklama

Cytryna? A może coś innego, bo znacznie więcej witaminy C ma róża pomarszczona

(KZ)Zaktualizowano 
AIP
Cena cytryn na targowiskach wynosi od 4 zł za kilogram dużych, o bardzo grubej skórce, do nawet 8 złotych za mniejsze, pachnące, z cieniutką skórą.

Na rynki trafiają z produkcji w RPA oraz z Argentyny. Te drugie są bardziej soczyste, ale też droższe. W marketach najtańsze kosztują około 5 zł za kilogram. Są znacznie tańsze niż rok temu, gdy o tej porze roku kosztowały ponad 10 zł/kg. Rekordowe ceny były dwa lata temu, gdy średnia cena wynosiła nawet 14-15 zł za kilogram.

Cytryny są uważane za jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Chronią przed przeziębieniem, brakiem odporności. Jednak te sprowadzane do Polski zrywa się w kraju producentow jeszcze niedojrzałe i dopiero na miejscu wywołuje sztuczne, przyśpieszone dojrzewanie co może wpływać na ich smak i jakość. Alternatywą są owoce dzikiej róży zawierające 10 razy więcej witaminy C, czarne porzeczki - pięć razy więcej, albo truskawki, które mają tyle samo tej witaminy.

Prof. Jacek Jassem: Czy amigdaliną można wyleczyć raka?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie