Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze...

    Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze sklepu

    (JED)

    Express Ilustrowany

    Aktualizacja:

    Express Ilustrowany

    Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze sklepu
    1/2
    przejdź do galerii

    ©Agnieszka Jedlińska

    Na sklepowych półkach można znaleźć wiele niezwykłych i nieznanych owoców. Jednym z nich jest cherimoja, czyli owoc flaszowca peruwiańskiego zwany też cukrowym jabłkiem. Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.
    Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo