Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze sklepu

(JED)
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele niezwykłych i nieznanych owoców. Jednym z nich jest cherimoja, czyli owoc flaszowca peruwiańskiego zwany też cukrowym jabłkiem. Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.

Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany