Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze...

    Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze sklepu

    (JED)

    Express Ilustrowany

    Express Ilustrowany

    Cukrowe jabłko lub owoc budyniowy, czyli egzotyczne owoce ze sklepu
    1/2
    przejdź do galerii

    ©Agnieszka Jedlińska

    Na sklepowych półkach można znaleźć wiele niezwykłych i nieznanych owoców. Jednym z nich jest cherimoja, czyli owoc flaszowca peruwiańskiego zwany też cukrowym jabłkiem. Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.
    Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo