Owoce są dość duże (ok. 10 cm) i przypominają dużą nierozwiniętą szyszkę. Na zielonej skórce mają charakterystyczne łuski. Po przekrojeniu mało dojrzałej cherimoi przypomina gruszkę. W sklepie najlepiej wybrać owoc miękki z brązowymi plamkami. Jeśli jest niedojrzały warto zostawić go na kilka dni w papierowej torebce, żeby dojrzał. Kiedy dojdzie do siebie robi się miękki i jedwabisty. Miąższ porównuje się do budyniu waniliowego (z powodu konsystencji i smaku), jest słodki i bardzo smaczny. Trzeba go jeść łyżeczką. Wmiąższu zatopione są czarne pestki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu