9/11
Sałatka z grillowanych warzyw Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Sałatka z grillowanych warzyw Agnieszki Delkowskiej

Składniki

papryka żółta, czerwona i zielona ( po 1 sztuce) 
bakłażan
2 cukinie 
1/2 twardego jabłka 
1 twarda gruszka
czerwona cebula
1 awokado 
1 średniej wielkości granat 
kilka rzodkiewek 
pęczek szczypiorku 
sok z połowy cytryny 
 
Składniki na sos 
5 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżeczka miodu 
sól, pieprz  
1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce 

Wykonanie
Na początek nagrzać piekarnik lub rozpalić grilla. Upiec papryki: położyć je w całości i poczekać aż skórka zrobi się czarna. Papryki przełożyć do miski i przykryć miskę szczelnie folią.  Zostawić na 40 minut. Po tym czasie skórka z papryki zejdzie z łatwością.
Tak obraną paprykę, pokroić w paski.
W czasie gdy papryka będzie się piekła, pokroić na półplasterki bakłażana i cukinię. Bakłażana dobrze jest posolić, żeby pozbyć się goryczki, jednak młode bakłażany jej nie mają. Bakłażana i cukinię lekko posmarować oliwą i zgrillować. Można to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie.
Pozostałe składniki pokroić, dorzucić do papryki i skropić sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucić ciepłą cukinię z bakłażanem, wymieszać i polać sosem.
Sos. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawić na pół godziny i przed podaniem posypać szczypiorkiem i pestkami granatu.

10/11
Leczo z cukinią i pieczarkami Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Leczo z cukinią i pieczarkami Andżeliki Knop

Składniki

średnia cukinia 
duża cebula 
pół papryki czerwonej 
20 dag pieczarek 
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
duży, dojrzały pomidor 
pół łyżeczki ostrej papryki 
łyżeczka suszonego tymianku 
łyżeczka oregano 
szczypta czarnego pieprzu 
pół łyżeczki soli himalajskiej 
oliwa z oliwek 
 
Wykonanie
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, a cukinię i pomidora w niezbyt grube plastry. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodać pieczarki. Całość podsmażać ok. 5 minut. Następnie dodać paprykę, cukinię i pomidora. Podlać 200 ml wody. Przyprawić czarnym pieprzem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać.  
Podawać z świeżym żytnim chlebem.

11/11
Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć
 
Składniki na ciasto 

3 jajka 
szklanka oleju słonecznikowego 
2 szklanki cukru 
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
3 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) 
pół łyżeczki soli 
łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki sody 
pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)  
 
Składniki na krem cytrynowy
200 g miękkiego masła 
2,5 szklanki cukru pudru 
cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki) 
łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 
 
Wykonanie
Ciasto. Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta, to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być też forma na babeczkę gigantkę), wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku są jeszcze wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minut. Gotowy krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch), udekorować malinami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Zobacz również

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Studenci jak Rzymianie. Pochód w togach i teatr antyczny przed akademikami GALERIA

Studenci jak Rzymianie. Pochód w togach i teatr antyczny przed akademikami GALERIA

Polecamy

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Uczniowie dotarli do wychowawczyni mieszkającej w Warcie i przywieźli ją na spotkanie

Uczniowie dotarli do wychowawczyni mieszkającej w Warcie i przywieźli ją na spotkanie